NOS Voetbal

Toekomst van de Oranjevrouwen: de 20 grootste talenten van Nederland

  • Rivkah op het Veld

    Presentatrice NOS Sport

  • Rivkah op het Veld

    Presentatrice NOS Sport

Met het Nederlands vrouwenelftal zit het wel snor, werd een jaar geleden op de NOS-site vastgesteld, en die constatering behoeft geen enkele heroverweging. Oranje ging als Europees kampioen naar het WK in Frankrijk en daar werd pas in de finale tegen het sterke Amerika de eerste nederlaag geleden.

Joëlle Smits (PSV)

Maar hoe zit het met de opvolging in de nabije en wat verdere toekomst? Wij zetten de twintig grootste talenten onder de 20 jaar - speelsters geboren in of na 2000 - in het vrouwenvoetbal op een rij.

Joëlle Smits (PSV, 19 jaar)

Het blijkt niet uit te maken voor welke club Joëlle Smits speelt; scoren doet ze toch wel. In haar twee jaar bij FC Twente eindigde ze met achtereenvolgens 20 en 25 treffers hoog op de topscorerslijst van de eredivisie. Afgelopen zomer verkaste ze naar PSV, dichter bij haar familie. De teller staat halverwege het seizoen ook alweer op 14 doelpunten.

Eerder dan ze zelf verwachtte, kreeg Smits vorige maand een oproep van bondscoach Sarina Wiegman voor het grote Oranje. Van een interlanddebuut kwam het nog niet, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Want iemand die zó makkelijk scoort, is een toevoeging voor elk team, ook voor een WK-finalist.

Samantha van Diemen (Ajax, 17 jaar)

Dit wordt een grote, zeggen mensen rond Ajax. En als je Samantha van Diemen ziet spelen, weet je meteen waarom. De verdediger speelde een jaar bij Jong Ajax en tekende afgelopen zomer haar eerste profcontract bij de Amsterdamse club.

Samantha van Diemen, 17-jarige verdedigster van wie Ajax veel verwacht

In oktober was het zover: Van Diemen mocht haar eerste minuten maken in de Eredivisie Cup-wedstrijd tegen sc Heerenveen. Ondertussen maakt ze indruk bij Jong Ajax met haar rust, overzicht en leiderschap. Kortom: die mensen rond Ajax zouden best eens gelijk kunnen krijgen.

Esmee Brugts (FC Binnenmaas, 16 jaar)

De jongste speelster op deze lijst. Typisch zo'n voetbalster voor wie je naar het stadion komt. Bij Oranje onder 17 maakt Brugts het ene na het andere doelpunt, maar het is vooral haar techniek die om van te smullen is.

De clubs heeft ze voor het uitkiezen, maar Brugts speelt gewoon bij de amateurs van FC Binnenmaas. Eerst maar eens haar diploma op school halen. Als alles goed gaat, heeft ze dat document aan het einde van dit seizoen op zak. En dan volgt die overstap naar een eredivisieclub ongetwijfeld vanzelf.

Jonna van de Velde (Ajax, 18 jaar)

Vorig jaar een van de jongste speelsters op de talentenlijst. Afgelopen voorjaar veroverde Jonna van de Velde de landstitel in de beloftencompetitie en daarna bereikte ze ook nog de halve finales op het EK onder 19.

Jonna van de Velde (Ajax) in het duel met Heerenveen

De middenvelder, die Jackie Groenen en Andrea Pirlo als voorbeelden ziet, timmert inmiddels flink aan de weg. Waar het vorig jaar bleef bij een paar invalbeurten in het eerste van Ajax, lijkt ze dit seizoen een basisplaats te hebben geclaimd.

Nikita Tromp (PEC Zwolle, 17 jaar)

Natuurlijk, op een lijst als deze komt altijd kritiek. Maar één naam werd vorig jaar opvallend vaak genoemd. Nikita Tromp hoort óók bij de grootste talenten van Nederland.

De spits onderscheidde zich eerder dit jaar door all-time topscorer van EK-duels voor onder 17-teams te worden. Dat record was tot dan in handen van Vivianne Miedema.

Afgelopen zomer verraste ze met een overstap van (Jong) Ajax naar PEC Zwolle. Speelminuten maken, dat is nu het belangrijkste. Ze omschrijft zichzelf als spits die vaak naar de bal komt, het spel wil verdelen en de combinatie zoekt. Lionel Messi is haar grote voorbeeld. Records van Miedema breken en Messi als voorbeeld, dat belooft wat.

Lynn Wilms (FC Twente, 19 jaar)

3 september 2019 is een datum die Lynn Wilms niet meer gaat vergeten. Op die dag mocht de verdediger haar opwachting maken in het Nederlands elftal in de thuiswedstrijd tegen Turkije. De bondscoach wilde na het WK een aantal talenten in actie zien en de debuterende Wilms stond hoog op het lijstje.

Lynn Wilms tijdens haar interlanddebuut tegen Turkije

Bij FC Twente straalt ze ondanks haar leeftijd rust uit in de bepaald niet oude defensie, waar de gemiddelde leeftijd vaak onder de 20 jaar ligt. Wilms miste nog geen minuut in dit eredivisieseizoen.

Romée Leuchter (PSV, 18 jaar)

Het is nog niet het jaar van Romée Leuchter. Ze maakte afgelopen zomer de overstap van het KNVB Talententeam Zuid naar PSV, maar door een blessure moest ze vrijwel de hele eerste seizoenshelft vanaf de zijkant toekijken.

Aan talent schort het in ieder geval niet. De rechtervleugelaanvaller kan bogen op een goede techniek, is sterk aan de bal en pikt makkelijk een doelpuntje mee.

Lisan Alkemade (PSV, 17 jaar)

Staat in het rijtje mogelijke opvolgsters van Sari van Veenendaal. Lisan Alkemade geldt als een talentvolle doelverdediger die over een goede lange bal beschikt en coachend sterk is. Op dit moment verdedigt ze het doel van Jong PSV en is ze de derde keeper bij het eerste van de Eindhovense club.

Lisan Alkemade

Alkemade is trouwens een echte penaltykiller. Op het EK onder 17 had Alkemade afgelopen zomer geen basisplek, maar toen Nederland in de finale gelijkspeelde tegen Duitsland, kwam er een 'Tim Krulletje' aan te pas. Alkemade werd ingebracht voor de strafschoppenreeks. Resultaat: drie gestopte penalty's, maar helaas géén Europese titel. Aan Alkemade lag het niet.

Janou Levels (PSV, 19 jaar)

Hoewel ze vorig jaar een echte Ajax-back werd genoemd, maakt Janou Levels nog steeds indruk als linksachter van PSV. Ze is bezig aan een goed seizoen en heeft duidelijk een groei doorgemaakt ten opzichte van het vorige jaar. Ze speelt volwassener.

Levels is klein, behendig en aanvallend ingesteld. De afgelopen maanden was ze vaak terug te vinden in de basiself van PSV en kwam ze ook in actie voor Oranje onder 23.

Kirsten van de Westeringh (Ajax, 18 jaar)

Zo hard als met teamgenoot Jonna van de Velde gaat het nog niet met Kirsten van de Westeringh. Ook zij tekende afgelopen zomer een contract bij het eerste van Ajax, maar tot nu toe bleef het bij een handvol invalbeurten.

Kirsten van de Westeringh

De aanvallende middenvelder blijft ondertussen haar minuten én doelpunten maken bij Jong Ajax en Oranje onder 19. Haar aantal Instagram-volgers blijft ook gestaag groeien: de teller staat op ruim 25.000.

Lisa Doorn (Ajax, 19 jaar)

Lange centrale verdediger die een prima ontwikkeling doormaakt. Lisa Doorn start geregeld in de basis bij Ajax en haalde - net als een aantal andere speelsters in deze lijst - afgelopen zomer de halve finales op het EK onder 19. Inmiddels is ze opgeschoven naar Oranje onder 23.

Daphne van Domselaar (FC Twente, 19 jaar)

Pas op relatief late leeftijd besloot Daphne van Domselaar te gaan voetballen; ze was tien jaar oud. Maar van een achterstand is niets te merken.

Ze is nu 19 en sinds dit seizoen de eerste keeper van landskampioen FC Twente. Dat leverde een hoop eredivisie-ervaring op, maar ook de bonus van wedstrijden in de Champions League. Daarnaast behoort Van Domselaar de laatste maanden tot de vaste groep van de nieuw opgerichte Oranje onder 23-selectie.

Kerstin Casparij (sc Heerenveen, 19 jaar)

19 jaar oud pas, maar al een bak aan ervaring: dit seizoen is het vijfde in de eredivisie voor Kerstin Casparij. Vier daarvan speelde ze in het shirt van sc Heerenveen, in de plaats waar ze al sinds haar zevende voetbalt.

sc Heerenveen-speelster Kerstin Casparij heeft ondanks haar 19 jaar al veel eredivisie-ervaring

De middenvelder, die in het seizoen 2017/2018 een uitstapje maakte naar VV Alkmaar, doorliep alle jeugdelftallen bij Oranje en speelt nu in de onder 23.

Chasity Grant (ADO Den Haag, 18 jaar)

Op basis van de laatste maanden kun je Chasity Grant gerust een reuzendoder noemen. Ze maakte de afgelopen tijd twee belangrijke doelpunten vlak voor tijd: de gelijkmaker tegen koploper PSV en de enige treffer in de wedstrijd tegen Ajax.

Grant is een snelle vleugelaanvaller die zowel kan scoren als assists kan geven. Dat laat ze ook bij Oranje onder 19 zien.

Ella Peddemors (FC Twente, 17 jaar)

Het gaat dit seizoen snel met Ella Peddemors. Ze maakte eind oktober haar basisdebuut in het eerste van FC Twente. Niet in zomaar een wedstrijd, maar in het Champions League-duel met VfL Wolfsburg, een van de grootste clubs ter wereld bij de vrouwen.

Ella Peddemors van FC Twente aan de bal

Die basisplaats lijkt de laatste weken een gewoonte te worden in Enschede. Is het niet als vleugelverdediger dan wel als middenvelder, de positie die ze het liefst invult. Peddemors maakte al haar eerste doelpunt in het eerste van Twente en was ook goed voor een paar assists.

Kim Everaerts (Borussia Mönchengladbach, 17 jaar)

Kim Everaerts kiest een iets andere route dan veel van haar leeftijdsgenoten. Laten we het de Jackie Groenen-weg noemen: de eredivisie overslaan en al van jongs af aan in het buitenland spelen. In het geval van Groenen was dat in Duisburg en in Frankfurt. In het geval van Everaerts is dat bij Borussia Mönchengladbach.

Al op 11-jarige leeftijd werd ze gescout door de Duitse club en daar speelt de verdediger op dit moment nog altijd, op het tweede Duitse niveau. Haar voorbeeld is overigens een andere Oranje-speelster die de eredivisie oversloeg: Dominique Bloodworth, die via SG Essen en Arsenal bij VfL Wolfsburg is beland.

Marisa Olislagers (ADO Den Haag, 19 jaar)

Waar een aantal generatiegenoten vertrok (Victoria Pelova ging naar Ajax en Romy Speelman naar FC Twente), bleef Marisa Olislagers ADO Den Haag trouw. De vaste waarde zorgt voor rust en overzicht op het middenveld.

Marisa Olislagers, aanvoerster van Oranje onder 19

Het aantal assists blijft nog ietsje achter bij de verwachtingen. Wellicht omdat ze maatje Pelova mist, die ze zo makkelijk wist te vinden. Afgelopen zomer leidde ze Oranje onder 19 als aanvoerder naar de halve finales van het EK.

Dana Foederer (PSV, 17 jaar)

Vorig jaar haalde ze deze lijst nét niet, maar Dana Foederer is dan ook pas 17 jaar oud. Afgelopen zomer maakte ze de overstap van het KNVB Talententeam Zuid naar PSV, waar ze meteen mocht aansluiten bij de eerste selectie.

Een droom voor de middenvelder, die al van jongs af aan PSV-fan is. Ze heeft inzicht en een goed afstandsschot. Voetballen zit in haar bloed: broer Nick is keeper bij FC Eindhoven.

Ilham Abali (ADO Den Haag, 17 jaar)

In januari maakte Ilham Abali op 16-jarige leeftijd haar debuut voor ADO Den Haag in een bijzondere wedstrijd: na penalty's werd PSV uitgeschakeld in het bekertoernooi. Tot niet zo lang daarvoor voetbalde ze nog bij een amateurclub in Zeeland tussen de jongens.

Ilham Abali. de ambitieuze middenvelder van ADO Den Haag

De ambitieuze middenvelder bereikte afgelopen zomer met Oranje onder 17 de EK-finale en veroverde de afgelopen maanden een basisplaats bij ADO. Haar doelen voor de lange termijn zijn duidelijk: een contract bij een Europese topclub als Olympique Lyon én de plek van Danielle van de Donk overnemen in het Nederlands elftal.

Jill Bayings (sc Heerenveen, 18 jaar)

Het vorig jaar miste Jill Bayings grotendeels door een afgescheurde kruisband. Inmiddels is ze helemaal terug. De aanvallende middenvelder kon na haar revalidatie kiezen uit verschillende clubs in binnen- en buitenland. Het werd sc Heerenveen, waar ze een basisplek veroverde.

Daarnaast zit ze in de selectie van het Nederlands elftal onder 19. Sterker nog: Bayings schoot het team als invaller met haar verlossende 2-1 tegen IJsland naar het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl