Bouwers die op 30 oktober naar het Malieveld wilden, strandden op de A12
NOS NieuwsAangepast

Acties van bouwers op wegen, extreem drukke ochtendspits verwacht

Ondernemers uit de bouw- en grondverzetwereld voeren vandaag in het hele land actie tegen het stikstof- en pfas-beleid van het kabinet. De stichting Bouw in Verzet heeft bouwvakkers en boeren opgeroepen om zich om 06.00 uur op zeven plaatsen te verzamelen.

De ANWB verwacht een zware ochtendspits door de acties. "Het wordt geen zwarte spits, maar wel een zware spits", zegt Heleen de Geest van de ANWB. Er wordt in ieder geval ernstige verkeershinder verwacht op de A9 en de A4 tussen Alkmaar en Den Haag en op de A13 richting Den Haag. Daarnaast zijn er in het hele land langzaamaanacties aangekondigd, maar waar precies is niet bekend.

Ook op de toegangswegen naar de snelwegen zal het verkeer veel hinder ondervinden door tractoren en bouwvoertuigen, verwacht de ANWB. "We adviseren mensen die de weg op moeten om van tevoren te checken: hoe is het op mijn route?"

Den Haag

Om 06.30 uur worden de doelen bekendgemaakt en om 07.00 uur gaan de actievoerders op weg. Het is de bedoeling dat de deelnemers daar over snelwegen en provinciale wegen langzaam naartoe rijden, zei woordvoerder Jacco van den Berg in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het enige vaste doel is Den Haag. Dat geldt voor de verzamelplaatsen Berkel en Rodenrijs in Zuid-Holland en Alkmaar in Noord-Holland. Die zullen naar Den Haag komen."

De gemeente Den Haag is ingelicht, zegt Van den Berg, maar hij heeft nog geen antwoord gehad. Er is wel contact met de politie. Waar de actievoerders in Den Haag naartoe gaan is onduidelijk. "Waar kunnen we heen en waar kunnen we de voertuigen kwijt?", zei Van den Berg. "Of gaan we er gewoon doorheen en stoppen we niet?"

De gemeente Den Haag zegt overigens geen melding te hebben gekregen. De politie zegt zich op alle mogelijke scenario's voor te bereiden. "Voorop staat dat de acties niet ten koste gaan van de veiligheid van anderen of de actievoerders zelf", zegt een woordvoerder.

Andere plaatsen

De andere vijf verzamelplaatsen zijn Apeldoorn, Assen, Born, Helmond en Tilburg. Van den Berg zei in Nieuws en Co dat ook dit startplaatsen van langzaamaanacties zullen zijn. "Liefst over snelwegen door heel Nederland heen."

Waar de actievoerders naartoe gaan, wilde Van den Berg niet kwijt. In ieder geval niet naar distributiecentra van supermarkten, zoals de boeren wilden. Dat is vandaag door de rechter verboden.

Duidelijk is wel dat de gemeenten Woerden, Raalte, Waddinxveen, Lansingerland, Groenlo, Hendrik-Ido-Ambacht en Meierijstad e-mails hebben gekregen, waarin staat dat er "mogelijk diverse acties/demonstaties" komen, dat geprobeerd wordt de overlast tot een minimum te beperken, maar dat er geen garanties kunnen worden gegeven.

De oproep op Telegram

Van den Berg zei eerder tegen de NOS dat hij verwacht dat veel boeren zich bij de bouwers aan zullen sluiten. Uit discussies tussen bouwers en boeren valt op te maken dat sommige boeren dat zullen doen.

Veel boeren hadden toch al maatregelen genomen om een dag van het bedrijf weg te kunnen, om mee te doen aan de acties van Farmers Defence Force (FDF) bij distributiecentra van supermarkten. En ook de pannen soep, de broodjes knakworst, de chemische toiletten en het wc-papier waren al geregeld.

Op de hoede

Na de uitspraak van de rechter riep FDF uit angst voor miljoenenclaims boeren op geen actie te voeren bij distributiecentra. Toch is de brancheorganisatie van supermarkten, het CBL, er niet gerust op.

"Het is naïef om te denken dat er nu helemaal niets gebeurt. Als vrachtwagens die naar een distributiecentrum willen of daarvandaan komen er niet door komen, is er ook sprake van een belemmering. Wij hebben in ieder geval contact met allerlei instanties, de politie is de volgende stap."

Een andere groep dan Bouw in Verzet organiseerde op 30 oktober het bouwprotest op het Malieveld. Toen werd door de massale opkomst met bouwvoertuigen het verkeer op de A12 bij Den Haag stilgelegd. De politie sprak van een zeer gevaarlijke situatie.

Bekijk hier een video over de acties van de bouwers op 30 oktober:

Toeters, kiepzand en blokkades: zo protesteerden de bouwers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl