Bjorn Kellerman heeft gescoord voor Oranje in het beslissende olympisch kwalificatieduel met Pakistan
NOS Sport

Oranje opent olympisch hockeytoernooi tegen België

De Nederlandse hockeymannen krijgen volgend jaar bij hun openingsduel op de Olympische Spelen meteen te maken met een pittige tegenstander: in de eerste groepswedstrijd, op zaterdag 25 juli, staat Oranje tegenover Europees en wereldkampioen België.

Daarna volgen in poule B confrontaties met achtereenvolgens Zuid-Afrika, Canada, Groot-Brittannië en Duitsland, dat in 2016 in Rio de Janeiro in de strijd om het brons de shoot-outs beter nam dan Nederland.

Shoot-outs deden Oranje ook de das om in de WK-finale van 2018 tegen België. Eerder dit jaar pakten de Nederlandse hockeyers brons op het EK dankzij een 4-0 overwinning op Duitsland.

Wedstrijdschema hockeymannen

Datum (Ned. tijd) wedstrijd
Zaterdag 25 juli (04.45 uur) Nederland - België
Zondag 26 juli (14.15 uur) Nederland - Zuid-Afrika
Dinsdag 28 juli (13.45 uur) Nederland - Canada
Donderdag 30 juli (05.15 uur) Nederland - Groot-Brittannië
Vrijdag 31 juli (13.45 uur) Nederland - Duitsland

De Nederlandse vrouwen beginnen hun olympische campagne met een wedstrijd in poule A tegen India, ook op 25 juli. Daarna moet de regerend Europees en wereldkampioen de strijd aangaan met Ierland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Duitsland.

De Britse ploeg bezorgde Oranje in Rio een enorme desillusie door in de olympische finale eerst gelijke tred te houden (3-3) en vervolgens in de shoot-outs toe te slaan (2-0). Aan de finales van het WK van 2018 (6-0 tegen Ierland) en het EK van dit jaar (2-0 tegen Duitsland) bewaren de vrouwen betere herinneringen.

Wedstrijdschema hockeyvrouwen

Datum (Ned. tijd) wedstrijd
Zaterdag 25 juli (13.45 uur) Nederland - India
Maandag 27 juli (03.00 uur) Nederland - Ierland
Woensdag 29 juli (02.30 uur) Nederland - Zuid-Afrika
Donderdag 30 juli (12.00 uur) Nederland - Groot-Brittannië
Zaterdag 1 augustus (11.30 uur) Nederland - Duitsland

Uit elke poule van zes landen plaatsen de beste vier zich voor de kwartfinales die op zondag 2 augustus (mannen) en maandag 3 augustus (vrouwen) gespeeld worden. Twee dagen later zijn de halve finales en weer twee dagen daarop de wedstrijden om de medailles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl