De speeltuin in Assen waar de zedenverdachte overleed
NOS NieuwsAangepast

Vijf mannen niet vervolgd voor overlijden zedenverdachte in speeltuin Assen

Vijf mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een man in een speeltuin in Assen, worden daarvoor niet vervolgd. Hun zaken zijn geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie.

De 32-jarige man overleed eind augustus in een speeltuin in de Assense wijk Peelo, nadat hij door de verdachten was vastgehouden. Het Openbaar Ministerie meldde toen dat de man een zedenmisdrijf had gepleegd. Het slachtoffer was de dochter van een van de vijf mannen.

De man probeerde met zijn fiets weg te komen, maar de vader hield hem tegen. Daarbij kwam het tot een worsteling, waarbij de zedenverdachte viel. De andere vier mannen hielden hem in bedwang in afwachting van de politie, die inmiddels was gewaarschuwd.

Burgers mogen in zo'n geval gepast geweld gebruiken om iemand aan de politie over te dragen

Openbaar Ministerie

Op het moment dat de politie aankwam constateerden de mannen dat de zedenverdachte niet meer reageerde. Reanimatie door agenten mocht niet meer baten, de man overleed ter plaatse. De vader was niet betrokken bij het vasthouden.

'Gerechtvaardigd burgeroptreden'

Het Openbaar Ministerie beoordeelt het vasthouden door de mannen als "gerechtvaardigd burgeroptreden naar aanleiding van een ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit".

"Burgers mogen in zo'n geval iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie", laat het Openbaar Ministerie weten. "Het ging hier om een sterke man die zich met kracht verzette, zelfs toen de mannen hem onder controle probeerden te houden."

Hartafwijkingen

Volgens een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut is de zedenverdachte overleden door een combinatie van twee of meer van deze oorzaken: het vasthouden door de mannen, hartafwijkingen en effecten van de inname van amfetamine en alcohol.

Hoewel het vasthouden een rol kan hebben gespeeld bij het overlijden, hebben de verdachten de dood van de man volgens het OM niet gewild of kunnen voorzien. Er is geen sprake van opzet of schuld aan zijn dood, vindt het Openbaar Ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl