Marijnissen prijst scheidend voorzitter Ron Meyer ANP

"De tijd is gekomen voor een ander licht." Het was het thema van de toespraak van partijleider Lilian Marijnissen op het SP-congres in Nieuwegein. Dat andere licht moet gaan schijnen in Nederland, maar ook in de partij die de afgelopen vier verkiezingen verloor.

Om met de partij te beginnen, die koos vandaag een nieuwe voorzitter: Jannie Visscher. De 58-jarige Visscher is raadslid in Eindhoven en was eerder wethouder. Ze was door het partijbestuur voorgedragen en kreeg ongeveer twee derde van de stemmen.

"We zijn een partij van woorden én daden", zei Visscher in haar toespraak. "Dat is vandaag harder nodig dan ooit."

De kersverse voorzitter wil graag blijven samenwerken met haar tegenkandidaat Patrick van Lunteren:

'Heel veel dank voor het vertrouwen dat jullie in ons stellen'

Visscher volgt Ron Meyer op, die vier jaar voorzitter was. Meyer besloot zich niet meer verkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn na de nederlaag bij de Europese verkiezingen van afgelopen voorjaar. De SP ging toen van twee naar nul zetels in het Europees Parlement.

Partijleider Marijnissen erkende in haar toespraak, waarmee het congres werd afgesloten dat de verliezen "even"pijn hebben gedaan. Maar ze wilde het vooral hebben over nieuwe plannen: de politiek en de economie moeten worden hervormd, de aarde moet beter worden beschermd en de rijkdom moet beter worden verdeeld.

Ze pleitte voor discussie binnen de partij. "Het ergste wat ons kan overkomen is blijven hangen in oude gedachten en blijven steken in het eigen gelijk." Ze pleitte voor samenwerken, bijvoorbeeld met GroenLinks en de PvdA: "Links hoort er te zijn voor gewone mensen." En ze wil samenwerken met milieubewegingen: "Tegen de grote vervuilers en voor een rechtvaardig klimaatbeleid."

Winnen

"Het neoliberalisme heeft 25 jaar lang de politiek in ons land bepaald. Het vreemde idee dat mensen alleen voor zichzelf moeten zorgen. Het rare idee dat de markt het wel oplost." Daar verzet de SP zich tegen, zei Marijnissen. "Tegen een politiek die de ongelijkheid doet toenemen, die mensen tegen elkaar opzet."

Ze hekelde de PVV en Forum voor Democratie. "We gaan onze toekomst toch niet overlaten aan de haatpreken van Wilders? Of de lavendelpolitiek van Baudet?"

Dus moet het anders, vindt Marijnissen. "Hoe de nieuwe tijd eruit zal zien, dat weet nog niemand. Wat ik wel weet, is dat de kansen voor de SP groot zijn." De partij gaat zich de komende tijd buigen over een nieuw verkiezingsprogramma.

Ook Nieuwsuur bezocht het congres en maakte er deze reportage:

Hoe krijg de SP zichzelf weer op de rit?

STER reclame