Lilian Marijnissen (links) en de afgetreden voorzitter Ron Meyer ANP

De afgelopen jaren waren ze misschien wel even zichtbaar bij de SP: fractievoorzitter Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer. Dat moet veranderen, vinden de twee kandidaten die strijden om de opvolging van Meyer. "Marijnissen is het boegbeeld, wij gaan naar de achtergrond." Zaterdag wordt op het SP-congres in Nieuwegein bekend wie de nieuwe voorzitter wordt.

Aan het einde van het jaar waarin de partij halveerde in de Provinciale Staten en verdween uit het Europees Parlement moeten de scherven op het congres bijeen worden geveegd. Fractievoorzitter Marijnissen wil het jaar maar al te graag achter zich laten en vooruitkijken.

Duidelijk is dat zij de enige kapitein op het socialistische schip wordt. Na drie verloren verkiezingen besloot partijvoorzitter Meyer dit voorjaar op te stappen. Een van zijn mogelijke opvolgers wil zich vooral focussen op de organisatie van de partij. "De partij was afgelopen tijd los zand", zegt kandidaat Jannie Visscher. "Daar wil ik weer een geheel van maken."

Excuses en schouderklopjes

De partij droeg het Eindhovense raadslid voor als nieuwe voorzitter. Patrick van Lunteren uit Breda neemt het tegen haar op. De Bredanaar wil verder gaan en vindt dat de nieuwe voorzitter excuses moet aanbieden voor hoe de partij heeft gehandeld. "

SP'ers die actief zijn voor ons horen als we verliezen alleen maar dat we nog harder aan het werk moeten en nog meer folders verspreiden. Die SP'ers verdienen excuses." Hij wil dat resultaten weer meer gevierd gaan worden in de partij en dat er schouderklopjes worden uitgedeeld.

Hij noemt het Hans Brusselmansfilmpje dat de SP maakte rond de Europese verkiezingen het dieptepunt van de negatieve manier waarop de partij zijn campagnes vaak insteekt en wil met een positief eigen verhaal komen. "Wij hadden in de vorige periode in zes provincies bestuurders, de successen die zij boekten hadden we moeten gebruiken in de campagne. Maar wij noemden de campagne 'Reken af!'. Dat vind ik niet slim."

SP-Voorzitterskandidaten Van Lunteren (l) en Visscher Wiebe Kiestra, de Creative Commons

Ook Marijnissen wil dat de SP minder negatief wordt en dat successen worden geclaimd. Ze wil vaker met andere partijen moties indienen en meer samenwerken, zoals de partij deed met het CDA rond de kinderopvangtoeslag en met de ChristenUnie op arbeidsmigranten. Daarnaast wil de partij zich meer richten op het klimaat.

Bij de SP was Jan Marijnissen jarenlang zowel partijvoorzitter als fractievoorzitter en daarmee het absolute gezicht van de partij. Nadat hij vier jaar geleden terugtrad als voorzitter nam vakbondsman Ron Meyer het van hem over en die trad behoorlijk op de voorgrond, naast Marijnissen. "Wij moeten ervoor zorgen dat de machinekamer goed draait", zeggen beide kandidaten van nu. "Maar die rollen moet je zuiver uit elkaar houden. Mij zul je niet veel op tv zien als voorzitter", zegt Van Lunteren.

STER reclame