Zeger (15) viert Paarse Vrijdag op school: 'Het is een bijzondere dag'
Veel scholen in Nederland kleuren vandaag paars ter ere van Paarse Vrijdag: een dag waarop leerlingen, studenten en docenten in paarse kleding hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. "We laten zien dat het oké is, dat zij er mogen zijn en niet de enige zijn", vertelt de 15-jarige Zeger Teunissen in het NOS Radio 1 Journaal.
Ieder jaar op de tweede vrijdag van december wordt er binnen het voortgezet onderwijs aandacht gevraagd voor jongeren die 'anders' zijn, vertelt Teunissen. Op zijn school zijn voorlichtingsbijeenkomsten en allerlei leuke activiteiten, zoals de wedstrijd voor 'de leukste paarse outfit' en cake eten.
Voor de 15-jarige scholier, die als meisje werd geboren, heeft de dag een bijzondere betekenis. "Twee jaar geleden werd Paarse Vrijdag voor het eerst bij mij op school georganiseerd. Ik heb daarbij geholpen. Die dag werd duidelijk dat ik geen meisje ben, maar een jongen", vertelt hij.
'Wat stoer'
Na die Paarse Vrijdag durfde Teunissen het ook aan zijn moeder te vertellen. "Die had eigenlijk altijd al door dat ik anders was dan anderen. Toen werd voor haar ook duidelijk waarom ik graag wilde helpen bij het organiseren van die dag. Niet zodat anderen zichzelf konden zijn, maar omdat ik zo graag mezelf wilde zijn", zegt hij.
Van zijn klasgenoten kreeg hij veel positieve reacties. "Veel mensen zeiden: 'wat stoer' of 'we hadden het wel verwacht'. Dat was heel fijn."
Na die bewuste dag, twee jaar geleden, duurde het lang voordat Teunissen het medisch traject kon starten. "Je begint met het opzoeken van informatie, YouTube kijken en bellen met VU Amsterdam (daar zit het kennis- en zorgcentrum genderdysforie, red.) en aanmelden bij een organisatie."
Veel praten met een psycholoog in het ziekenhuis en met de omgeving is een belangrijk onderdeel van het traject. "Ook voor de omgeving is het wennen in het begin. Een nieuwe naam, 'hij' en 'hem' gebruiken in plaats van 'zij' en 'haar'." Teunissen omschrijft het als een 'lastige en spannende periode'.
Teunissen noemt het 'uit de kast komen'. "Je zegt: 'ik ben geen meisje, maar een jongen, zouden jullie deze naam willen gebruiken?' Eigenlijk gaat iedereen erin mee en als dat niet gebeurt, moeten ze heel erg wennen of hebben ze er iets tegen", zegt hij. "Maar meestal kost het gewoon tijd."
Een verzameling foto's van Paarse Vrijdag door het land heen:
Met Paarse Vrijdag hoopt Teunissen vooral meer bewustwording te creëren. "Meer erkenning bij mensen die er niets mee te maken hebben, maar ook dat ze er meer van weten zodat ze eerder iemand die ermee struggelt kunnen helpen. En natuurlijk dat mensen die ermee struggelen, ervoor uit kunnen komen."
En voor die laatste groep mensen heeft Teunissen een aantal tips. "Probeer er eerst over te praten met de mensen die je vertrouwt, bijvoorbeeld vrienden, ouders, broers of zussen. Als je er klaar voor bent, kan je het vertellen aan de mensen waaraan je het wilt vertellen", zegt hij. "Maar zet er vooral geen druk achter als je er nog niet klaar voor bent."
Winfried Baijens ging voor de nieuwste aflevering van de YouTube-serie Achter de Headlines langs op een school om te praten over vooroordelen en discriminatie, samen met een moslima, twee homoseksuelen en de rest van de klas: