Winfried Baijens met leerlingen van de Parkschool Utrecht
NOS Nieuws

Vooroordelen in groep 8: 'Ik dacht dat Jeroen homo is, met zijn oorbellen'

"Ik dacht dat Jeroen homo is, want hij heeft oorbellen." Aan het woord is een leerling van groep 8 van de Parkschool Utrecht. En het klopt, want Jeroen is homo. Samen met een moslima en een joodse homo praat hij met de leerlingen over vooroordelen en discriminatie. "Sommige mensen die gay zijn hebben ook een beetje een houding", klinkt het.

Presentator Winfried Baijens kijkt in een nieuwe aflevering van YouTube-serie Achter de headlines mee tijdens de les. "Iemand zei tegen mij: houd je mond, jij zwarte aap", vertelt één van de leerlingen:

Morgen is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop op scholen aandacht is voor homo's, lesbiennes en biseksuelen. Vorig jaar vertelde de 12-jarige Robbe op die dag op de landelijke radio aan presentator Winfried dat hij homo is. Reden voor hem om nu te kijken hoe het is om anders te zijn in de klas.

Jeroen is een van de jongeren die voor bureau Diversion langs scholen gaat. "Er zijn genoeg scholen waar heftige uitspraken worden gedaan. Zoals: als mijn broertje homo is, schiet ik een kogel door zijn kop. Maar ook dat moslims handen afhakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl