Spanje plaatst zich voor de WK-finale ten koste van Noorwegen
NOS Sport

Niet grootmacht Noorwegen, maar Spanje tegenstander Oranje in WK-finale

Niet angstgegner en grootmacht Noorwegen, maar Spanje is zondag de tegenstander van de Nederlandse handbalsters op het WK in Japan. De Spaanse vrouwen overklasten de drievoudig wereldkampioen in de halve finale: 28-22.

Oranje bereikte eerder vandaag voor de tweede keer de finale van het WK door Rusland in een zenuwslopend gevecht met 33-32 te verslaan.

In de tweede halve finale stond Spanje vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong. Bij rust was de stand nog gelijk (13-13), maar daarna liepen de vrouwen van bondscoach Carlos Viver weg bij Noorwegen.

De Noorse vrouwen verloren pas een keer eerder op dit WK: in de poulefase was Nederland na twintig jaar weer te sterk voor Noorwegen.

Statistieken in het voordeel van Nederland

De Spaanse handbalsters staan voor het eerst in de finale van het WK. Hun beste resultaat was het brons in 2011, nadat ze in de halve finales hadden verloren van Noorwegen.

Nederland speelt zondag voor de tweede keer een WK-finale. In 2015 verloor Oranje de finale van Noorwegen en moest het genoegen nemen met zilver.

Op het laatste WK in 2017 eindigden de Spaanse vrouwen als elfde, terwijl Nederland het brons pakte. Op het EK van vorig jaar werd Spanje twaalfde, waar Nederland eveneens derde werd.

Kijk hier hoe Nederland de finale van het WK handbal bereikte na een bloedstollende halve finale tegen Rusland.

Handbalsters naar WK-finale na thriller tegen Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl