NOS Sport

Handbalsters stunten op WK en winnen na twintig jaar weer van Noorwegen

Handbalsters stunten op WK met zege op angstgegner Noorwegen

De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst in twintig jaar gewonnen van angstgegner Noorwegen. In de laatste poulewedstrijd op het WK was Oranje na een zinderende tweede helft, waarin het lang gelijk op ging, met 30-28 te sterk voor de drievoudig wereldkampioen.

De ploeg van Emmanuel Mayonnade eindigt daardoor als groepswinnaar en gaat met een uitstekende uitgangspositie door naar de hoofdfase op het WK.

Sterke tweede helft

Noorwegen sloeg in Kumamoto al vroeg in de wedstrijd een gat van vijf punten. Oranje knokte zich meerdere keren terug maar telkens namen de Noorse vrouwen daarna weer afstand. Halverwege keek Nederland tegen een 14-18 achterstand aan.

In de tweede helft werkte de defensie van Oranje veel beter samen. Oranje kwam op 23-23 en tien minuten voor tijd nam de ploeg van bondscoach Mayonnade voor het eerst een voorsprong: 26-25.

Keepster Tess Wester hield in de tweede helft veel ballen tegen

Oranje was helemaal los en nam, mede dankzij enkele treffers van Estavana Polman, die het in de eerste helft lastig had en niet wist te scoren, verder afstand.

Omdat ook keepster Wester de ene na de andere fraaie redding uit de hoge hoed toverde kon Noorwegen het tij niet meer keren. Oranje hield de voorsprong vast en vierde na afloop een flink feestje.

'Wauw'

"Winnen van Noorwegen, wauw. Even serieus. Niet normaal", zei Estavana Polman, die na de wedstrijd door haar enthousiasme even moest zoeken naar woorden. "We wisten dat het erin zat, en nu komt het eruit. Voor iedereen die twijfelde of we het kunnen; volgens mij hebben we het vandaag wel laten zien."

Uitstekende uitgangspositie

Oranje plaatste zich donderdag al voor de hoofdronde op het WK, maar de laatste poulewedstrijden waren nog wel belangrijk voor het vervolg van het toernooi. Dat zit zo: de eerste drie landen uit de poules gaan door naar de hoofdronde en daarbij worden alleen de punten die behaald zijn tegen landen die ook door zijn, meegenomen.

Nederland gaat nu met vier punten de hoofdronde in, omdat Oranje donderdag Servië versloeg. De Servischen verzekerden zich eerder vandaag van de volgende ronde door Slovenië met 29-27 uit te schakelen. Ook de twee punten tegen het eveneens geplaatste Noorwegen neemt Oranje mee.

Oranje begint daardoor als koploper aan de hoofdronde. Duitsland staat tweede met drie punten, Zuid-Korea en Noorwegen hebben twee punten. Denemarken neemt slechts één punt mee en Servië staat nog op nul.

Voor Slovenië zit het WK erop. Het Oost-Europese land begon het toernooi in Japan met een verrassende zege op de Nederlandse handbalsters (32-26). Als de Sloveense vrouwen hun laatste wedstrijd hadden gewonnen van Servië, zou dat nadelig zijn geweest voor Oranje.

Hoofdronde tegen Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken

Denemarken zorgde in de laatste poulewedstrijd in groep B voor een enorme stunt door regerend wereld- en Europees kampioen Frankrijk uit te schakelen.

Nederland komt nu in de hoofdronde terecht in groep 1, samen met Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken. Noorwegen en Servië zitten ook in die groep, maar daar hoeft Oranje in deze ronde niet nog een keer tegen te spelen.

De Nederlandse handbalsters spelen op zondag 8 december tegen Duitsland (10.00 uur), op maandag 9 december tegen Denemarken (10.00 uur) en op woensdag 11 december is Zuid-Korea de tegenstander (07.00 uur).

De beste twee landen uit de groep plaatsen zich voor de halve finales van het WK.

Eindstand groep Nederland

gespeeld/punten
1. Nederland* 5-8
2. Noorwegen* 5-8
3. Servië* 5-6
4. Angola 5-4
5. Slovenië 5-4
6. Cuba 5-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl