NOS Sport

Handbalsters naar WK-finale na thriller tegen Rusland

Handbalsters naar WK-finale na thriller tegen Rusland

De Nederlandse handbalsters hebben op sensationele wijze de finale bereikt op het WK in Japan. In een ontzettend spannende halve finale tegen Rusland, waarin het lang gelijk opging, was de ploeg van Emmanuel Mayonnade uiteindelijk met 33-32 te sterk voor de olympisch kampioen.

In de finale speelt Nederland zondag tegen Spanje.

De twee ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Rusland, dat op het WK nog geen wedstrijd verloor, had het voor het eerst in het toernooi echt moeilijk. In het grootste deel van de eerste helft had Nederland een kleine voorsprong; bij rust stond het 16-16.

In de tweede helft ontliepen de twee ploegen elkaar ook nauwelijks. Kort na rust kwam Oranje op 18-16, waarna het tij door twee tijdstraffen even leek te keren: Rusland kwam op 23-21. Maar Nederland vocht zich terug en een minuut voor tijd stond het 32-32. In de slotseconden was het Laura van der Heijden die de verlossende bal binnenwerkte, waarna de slotaanval van de Russinnen vastliep in de Oranje-defensie.

Nederland had vooral de handen vol aan de kleine Anna Vjachireva, een van de acht Russische ploeggenoten van Lois Abbingh bij haar clubteam Rostov, die goed was voor elf treffers. De ervaren Abbingh (8) en Estavana Polman (9) waren bij Oranje het meest trefzeker.

Het is de tweede keer dat Nederland de finale van een wereldkampioenschap bereikt. Op het WK van 2015 schopte de ploeg het ook tot de strijd om het goud: toen verloor Nederland de finale van Noorwegen. Oranje stond voor de zesde keer in een halve finale op een groot toernooi.

Zes keer gewonnen, drie keer verloren

De ploeg van Emmanuel Mayonnade begon het WK bijna twee weken gelden met een verliespartij tegen Slovenië; daarna volgden in de poulefase makkelijke zeges op Angola en Cuba. Oranje won ook de cruciale wedstrijd tegen Servië en boekte voor het eerst in twintig jaar weer een overwinning op Noorwegen met fraai, dynamisch en snel handbal.

Laura van der Heijden maakt de winnende treffer tegen Rusland

In de hoofdfase liet de Nederlandse ploeg de kans op een WK-medaille weer bijna uit de handen glippen; er werd verloren van Duitsland en Denemarken, maar dankzij de zege tegen Zuid-Korea en wat geluk behaalde Oranje toch weer de halve finales.

Finale zondag om 12.30 uur

In de finale speelt Nederland zondag om 12.30 uur tegen Spanje. De Spaanse vrouwen overklasten grootmacht Noorwegen in de andere halve finale: 28-22.

De winnaar van het WK plaatst zich ook voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl