Een kankerbehandeling in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis
NOS Nieuws

Ex-kankerpatiënt kan uiteindelijk verzekering krijgen als ieder ander

Mensen die genezen zijn van kanker kunnen binnenkort onder dezelfde voorwaarden als ieder ander een verzekering afsluiten. Minister Hoekstra wil het zogeheten 'schone lei-beginsel' invoeren. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) noemt het een doorbraak.

Nu betalen ex-kankerpatiënten bijna altijd een hogere premie als ze een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, die nodig is bij het afsluiten van een hypotheek. Heel vaak lukt het ze helemaal niet om zo'n verzekering te krijgen, omdat de verzekeraar het risico te groot vindt.

Hoekstra gaat nu regelen dat iedereen die tien jaar genezen is, niet meer aan zijn verzekeraar hoeft te melden dat hij kanker heeft gehad. Voor minderjarigen gaat een termijn van vijf jaar gelden. Bij bepaalde, minder agressieve vormen van kanker kan ook een kortere termijn dan tien jaar worden gehanteerd.

Einde aan de willekeur

Volgens de NFK komt daarmee een einde aan de willekeur in het acceptatiebeleid van verzekeraars en daarmee aan de ongelijke behandeling van ex-kankerpatiënten.

De patiëntenorganisatie deed eerder dit jaar onderzoek, waaruit bleek dat het 60 procent van de ex-kankerpatiënten niet lukt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het grootste deel werd geweigerd vanwege de diagnose, de rest weigerde zelf omdat de premie te hoog werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl