Hulpverleners bij de getroffen supermarkt in Jersey City Hollandse Hoogte / AP

De burgemeester van Jersey City zegt dat de mensen die gisteren drie bezoekers van een Joodse supermarkt doodschoten hun doelwit bewust hebben uitgezocht. Maar hij weigert het vooralsnog een antisemitische aanslag te noemen, omdat het motief nog wordt onderzocht.

De slachtoffers zijn een 32-jarige vrouw en twee mannen van 24 en 49. Bij een urenlang vuurgevecht kwamen ook de twee daders om het leven. De openbaar aanklager van New Jersey zegt dat het gaat om David Anderson (47) en Francine Graham (50). Ook hij zegt dat het nog niet helemaal duidelijk is waarom het tweetal besloot om de Joodse supermarkt aan te vallen.

Anderson is volgens Amerikaanse media in het verleden lid geweest van de Black Hebrew Israelites, een haatgroep van zwarte nationalisten die sterk antisemitisch en anti-wit zijn. Ook had hij een flink strafblad.

Burgemeester Steven Fulop spreekt op Twitter geruchten tegen dat de schutters moslims waren.

De aanslag begon op een begraafplaats 1,5 kilometer van de supermarkt, waar de twee een politieman doodschoten. Volgens Amerikaanse media was de agent afgekomen op een melding over een gestolen busje dat zou zijn gebruikt bij een moord op een taxichauffeur afgelopen weekend. Anderson en Graham zijn de hoofdverdachten van die moord.

De burgemeester zegt dat uit bewakingsbeelden blijkt dat de schutters vervolgens in het busje langzaam door de straten reden, verschillende winkels passeerden en pas stopten toen ze bij de Joodse supermarkt aankwamen.

Daar begonnen ze meteen te schieten op de klanten in de winkel. "Er liepen veel mensen op straat dus ze hadden ook andere doelwitten kunnen kiezen, maar dat deden ze niet", zei burgemeester Fulop.

Fulop sprak gisteravond al van een van de moeilijkste dagen uit zijn leven:

Zes doden bij vuurgevecht Jersey City: 'wat gebeurt er met onze gemeenschap?'

STER reclame