IJskap Groenland smelt zeven keer sneller dan in jaren 90
Groenland verliest veel meer ijs dan verwacht. Dat schrijven 89 poolwetenschappers in vaktijdschrift Nature. Het ijsverlies is volgens hen ruim zeven keer zo groot als in de jaren 90. De cijfers komen overeen met het somberste scenario over klimaatverandering van het VN-klimaatpanel IPCC.
De wetenschappers verwachten dat als er niets verandert aan het eind van deze eeuw jaarlijks zo'n 400 miljoen mensen in kustgebieden getroffen kunnen worden door overstromingen, als gevolg van de zeespiegelstijging door het smelten van de ijskappen.
In dit sombere scenario stijgt de zeespiegel met 67 centimeter.
'Alle hens aan dek'
"Ik wil niet zeggen dat we in paniek moeten raken, maar deze studie geeft nog eens aan hoe gevoelig de ijskap op Groenland is voor opwarming van de aarde", zei hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke (Universiteit Utrecht) in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is een van de auteurs van het onderzoek. "Er ligt genoeg ijs op Groenland om wereldwijd de zeespiegel met zeven meter te laten stijgen."
"Als het daar nu maar een beetje warmer wordt, dan gaat het massaverlies pijlsnel omhoog. Dat betekent dat we de opwarming van de oceaan en de atmosfeer beperkt moeten zien te houden", zegt Van den Broeke. "Het is alle hens aan dek om het Parijse klimaatakkoord te halen."
Record
Waar in de jaren 90 per jaar zo'n 33 miljard ton ijs verloren ging, is dat in het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar.
Dit jaar - dat relatief warm was - is nog niet volledig meegenomen in de studie. Vanwege het sterke smelten van afgelopen zomer denken de wetenschappers dat het record van 2011 gebroken zou kunnen worden, toen het verlies uitkwam op 335 miljard ton. "Maar ik moet er gelijk bij zeggen: er zijn enorme schommelingen van jaar tot jaar, want de ene zomer is koeler dan de andere. Daarom is het belangrijk om over langere termijn te blijven kijken", zegt Van den Broeke.
Satellietmissies
Het onderzoeksteam combineerde 26 afzonderlijke onderzoeken en gegevens van elf verschillende satellietmissies sinds 1992. Daardoor hebben de wetenschappers nauwkeurig de veranderingen in de massa van de Groenlandse ijskap in kaart kunnen brengen.
De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens co-onderzoeksleider Erik Ivins essentieel voor het voorspellen van de invloed van klimaatverandering op ijsverlies en zeespiegelstijging. "Hoewel we met simulaties projecties kunnen maken, leveren satellietmetingen eerder onweerlegbaar bewijs", zegt de Amerikaan.
In september bracht het IPCC voor het eerst een afzonderlijk rapport uit over de oceanen, ijskappen en de zeespiegel. Daarin werd gesteld dat de zeespiegel nu twee keer zo snel stijgt als in de 20e eeuw. Het klimaatpanel waarschuwde dat het niveau verder zal stijgen als de uitstoot van broeikasgassen niet sterk aan banden wordt gelegd.