Vernon Unsworth na zijn nederlaag in de Amerikaanse rechtbank EPA

Elon Musk heeft zich niet schuldig gemaakt aan laster toen hij een Britse grotduiker op Twitter uitmaakte voor pedo. Dat heeft een Amerikaanse jury geoordeeld. Vernon Unsworth wilde een schadevergoeding van ruim 170 miljoen euro van Musk.

Na een proces van vier dagen oordeelden de vijf vrouwen en drie mannen in de jury unaniem dat Musk onschuldig is. De Tesla-topman reageerde opgetogen. "Mijn vertrouwen in de mensheid is hersteld", zei hij.

Musk verstuurde de Twitter-berichten vorig jaar tijdens de reddingsoperatie van twaalf Thaise jongens en hun voetbalcoach, die vastzaten in een grot. Musk had ter ondersteuning een mini-onderzeeër geleverd, maar die werd nooit gebruikt.

Tijdens ruzies beledig je mensen.

Musks advocaat tijdens het proces

Unsworth, die de reddingsoperatie leidde, noemde het een pr-stunt van Musk. Ook zei hij dat de Tesla-baas "zijn onderzeeër in een plek moest stoppen waar het pijn doet".

Musk reageerde twee dagen later in een reeks Twitter-berichten. Daarin plaatste hij vraagtekens bij Unsworths rol bij de reddingsoperatie. Ook schreef hij: "Sorry pedo, je hebt erom gevraagd." Toen iemand hem op de tweet aansprak, zei Musk: "Ik wed om een dollar dat het waar is." Diezelfde dag werden de tweets van Musk verwijderd.

Pestende miljardair

Tijdens het proces sprak de advocaat van de 64-jarige grotduiker van "een pestende miljardair". Hij omschreef de impact van de tweets van Musk als een kernbom. Omdat Unsworth door reputatieschade minder kans op werk zou hebben, eiste hij de vergoeding van ruim 170 miljoen euro.

Musks advocaat zei tijdens de rechtszaak dat de Twitter-berichten hoorden bij een ruzie en dat niemand de pedo-beschuldigingen serieus zou moeten nemen. "Tijdens ruzies beledig je mensen", zei de advocaat. "Dit was geen bom." Volgens de raadsman kon de duiker ook niet hardmaken dat hij schade had geleden door Musks beschuldigingen.

Na de uitspraak zei Vernon Unsworth dat hij zich erbij neerlegt. "Ik accepteer het oordeel van de jury, neem mijn verlies en ga door met mijn leven."

STER reclame