Haye van der Heyden
NOS NieuwsAangepast

Toneelstuk Haye van der Heyden afgeblazen om Holocaust-uitspraken

  • Marnix Amperse

  • Marnix Amperse

Een theatergezelschap uit Hamburg heeft een geplande voorstelling van Haye van der Heyden afgeblazen. Aanleiding zijn uitspraken van de toneel- en scenarioschrijver over Holocaust-ontkenners. Het theater zegt dat die niet passen bij de missie van het gezelschap.

Het toneelstuk Irrwege zou vanaf half januari vier weken lang worden opgevoerd. De repetities waren vorige week begonnen, zegt een woordvoerder van het Hamburg Ernst Deutsch Theater. Irrwege was de eerste grote productie voor Van der Heyden in Duitsland.

De schrijver was zondag te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune. Daarin werd hem de vraag gesteld of Holocaust-ontkenners een podium zouden moeten krijgen bij Ongehoord Nederland, een omroep in oprichting.

Daarop zei Van der Heyden dat hij persoonlijk vindt van wel. "Zij mogen het zeggen. Wij kunnen wel zeggen dat we het er niet mee eens zijn of van mijn part kunnen er een rood kruis doorheen zetten dat we er afstand van nemen, maar in wezen vind ik dat iedereen gehoord mag worden."

Stemmen op de AfD

De schrijver is teleurgesteld en geschokt dat de voorstellingen niet doorgaan, zegt hij tegen de NOS. Hij hoorde een aantal dagen geleden van zijn tussenpersoon al dat er bij het theater over werd gepraat. "Ik heb nog wel geprobeerd om het te nuanceren en hen een paar dingen opgestuurd om ze van het tegendeel te overtuigen, waaronder het interview van zondag."

"Ik heb het theatergezelschap ook verteld dat als ik in Duitsland zou wonen ik op de AfD zou stemmen. Dat zou ik ook nog kunnen verdedigen. Als zij dat zien als een misdrijf, dan is het goed dat ze het hebben afgezegd. Ze reageren op de paniek die hier is ontstaan, en niet eens inhoudelijk." In Duitsland is het strafbaar om de Holocaust te ontkennen.

Dat zijn voorstelling niet doorgaat, kwam hij te weten via een Duitse journalist. De schrijver zegt niet persoonlijk te zijn geïnformeerd door het theatergezelschap.

De woordvoerder van de toneelgroep zegt dat er nooit contact is geweest met Van der Heyden zelf. Alles liep volgens hem via de tussenpersoon.

De uitspraken bezorgden Van der Heyden al met al geen gelukkige week. Hij was een van de gezichten van de aspirant-omroep Ongehoord Nederland, maar liet woensdag weten dat hij niet meer op de voorgrond wil treden. Hij blijft wel betrokken bij het project als programmamaker.

'Marketing-technisch onhandig'

Van der Heyden vindt dat hij niets fout heeft gedaan. "Ik ben alleen marketing-technisch een beetje onhandig geweest", zei hij gisteren in het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn En Omstreken. "Wat ik verkeerd heb gedaan, is dat ik er vijf keer bij had moeten zeggen dat het niet het standpunt was van Ongehoord Nederland."

Op dit moment toert acteur Huub Stapel door het land met de solovoorstelling Het Huwelijk, die door Van der Heyden is geschreven. De schrijver is niet bang dat ook die productie voortijdig sneuvelt.

"Huub Stapel zei tegen mij dat met dat interview helemaal niks mis was, dat vond ik wel een opluchting," zegt Van der Heyden. "Maar ik lig er toch al jaren uit, ik ben een beetje een persona non grata geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl