Daniël Buter na zijn vrijlating
NOS NieuwsAangepast

Amsterdammer (19) die dreigt te worden uitgezet vrij: 'Zo snel mogelijk naar huis'

De 19-jarige Amsterdammer Daniël Buter, die dreigt te worden uitgezet, is vrijgelaten. Hij komt vrij omdat er een nieuwe aanvraag is ingediend voor een verblijfsvergunning. Die procedure mag hij in vrijheid afwachten. Het betekent niet dat hij in Nederland mag blijven, maar nu is de opluchting groot, zegt zijn juridisch adviseur Maroua Bensalah.

"Ik heb hem het nieuws verteld dat hij naar huis mag", vertelt Bensalah bij de vreemdelingendetentie in Rotterdam. "Ik kan niet beschrijven hoe blij hij was, hij sprong over de balie. Zijn oma was rondjes aan het dansen. Zij is morgen jarig en wilde niets liever dan haar kleinzoon mee naar huis nemen."

Begin van de avond verliet Daniël Buter het detentiecentrum in Rotterdam waar hij vast zat. Hij was opgelucht:

'Ik wil echt zo snel mogelijk in m'n bed liggen nu'

Buter is geboren en getogen in Amsterdam. Hij zat sinds begin vorige maand vast, volgens zijn raadsvrouw omdat de IND hem wil uitzetten naar de Dominicaanse Republiek. Dat is het geboorteland van zijn ouders. Zij lieten hem als peuter achter bij zijn opa en oma, die allebei de Nederlandse nationaliteit hebben.

Tienduizenden handtekeningen

Het ging mis toen Buter zich wilde inschrijven voor een mbo-opleiding. Hij moet dan een paspoort aanvragen, maar bij de gemeente bleek dat dat niet kon omdat hij de Nederlandse nationaliteit niet heeft. Zijn moeder, bij wie hij in het paspoort stond, had afstand gedaan van haar Nederlandse nationaliteit, waardoor die van hem ook was vervallen.

Buters verhaal leidde op sociale media tot verontwaardiging en het bereikte ook de Amsterdamse burgemeester Halsema. Zij sprak zich gisteren uit over de zaak. "Daniël hoort niet in detentie", zei ze toen. Halsema beloofde contact te leggen met verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol en de IND.

De juridisch adviseur begon een petitie om Buter vrij te krijgen. Die werd in een paar dagen door zo'n 30.000 mensen ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl