Bloemen bij het kantoor van Derk Wiersum, de geliquideerde advocaat van Nabil B. (september 2019) ANP
Proces-Taghi

Kroongetuige Nabil B. in de rechtszaak rond Ridouan Taghi krijgt nieuwe advocaten. Zijn huidige advocaat, die B. samen met de vermoorde Derk Wiersum bijstond, heeft zich teruggetrokken. Hij wil zijn besluit niet toelichten.

De rechtbank zegt dat er nog geen nieuwe advocaten zich hebben gemeld, maar volgens De Telegraaf zijn die inmiddels wel beschikbaar. De krant meldt dat zij hun werk in volledige anonimiteit gaan doen.

Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak is daar niet blij mee. "Dit lijkt een uit veiligheidsoverweging onvermijdelijke, maar ook onwenselijke ontwikkeling. Ik vermoed dat het hierbij niet blijft. Dit kan impact hebben op de openbaarheid van het strafproces. Dat is een groot goed. Het moet controleerbaar zijn. Hoe dit in de rechtszaal gestalte moet krijgen, moet nog worden bezien".

Democratische uitgangspunten

Volgende week is er een nieuwe zitting in het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi de hoofdverdachte is. Het is nog onduidelijk hoe de anonimiteit van de nieuwe advocaten van kroongetuige B. tijdens die zitting wordt gewaarborgd.

Na de moord op Wiersum ontstond er binnen het Openbaar Ministerie en de rechtspraak discussie over het werken met anonieme advocaten, officieren van justitie en rechters. Anonimiteit druist in tegen democratische uitgangspunten zoals transparantie in de rechtspraak.

STER reclame