ForestWave
NOS NieuwsAangepast

Nigeriaan verdacht van piraterij uitgeleverd aan Nederland

Zuid-Afrika heeft een Nigeriaanse man uitgeleverd die wordt verdacht van ontvoering en gijzeling van de bemanning van een Nederlands vrachtschip. Itoruboemi B. L. kwam vanmorgen rond 10.00 uur aan op Schiphol. Hij is meteen aangehouden en wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

L. was vorig jaar november op doorreis toen hij op de luchthaven van Johannesburg werd aangehouden. Het Nederlandse Openbaar Ministerie had eerder een internationaal arrestatiebevel uitgegeven. De Nigeriaan wordt ook verdacht van zeeroof, gebruik van geweld aan boord van een schip, kaping van een vaartuig en afpersing.

Elf bemanningsleden van de FWN Rapide van de Groningse rederij ForestWave werden in april 2018 ontvoerd voor de kust van Port Harcourt en ongeveer een maand lang vastgehouden door Nigeriaanse piraten. Het schip voer onder Nederlandse vlag, maar er waren volgens de reder geen Nederlanders aan boord.

Het komt volgens het Landelijk Parket niet vaak voor dat in Nederland piraterijverdachten voor de rechter verschijnen. In 2012 werd een groep van negen Somaliërs veroordeeld tot 4,5 jaar cel, veel lager dan de strafeis van het OM van 10 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl