ForestWave
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Bemanning Gronings vrachtschip gegijzeld in 'piratenhotspot' Nigeria

Twaalf bemanningsleden van een vrachtschip van de Groningse rederij ForestWave zijn in Afrika gegijzeld door piraten. Het schip, de FWN Rapide, was onderweg van Ghana naar Nigeria.

Het schip voer onder Nederlandse vlag, maar er waren volgens de reder geen Nederlanders aan boord. Het bedrijf wil vanwege de veiligheid van de bemanning verder niets kwijt over hun nationaliteit.

Vlak voor het binnenvaren van Port Harcourt in Nigeria lukte het de piraten om aan boord te komen, ondanks zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen op het schip. Zij namen twaalf van de veertien bemanningsleden mee.

Over hun lot is nog niets bekend, de piraten hebben nog geen contact opgenomen met de eigenaar van het schip. De twee bemanningsleden die niet werden meegenomen, hebben het schip naar een veilige plek in Nigeria gebracht.

'Eerste zorg is contact met bemanning'

"Dit komt heel hard aan", zegt een woordvoerder van de Groningse rederij tegen RTV Noord. "We leven mee met onze bemanning en hun familieleden. Alle mogelijke autoriteiten zijn ingeschakeld. Onze eerste zorg is om in contact te komen met onze verdwenen bemanningsleden."

Mogelijk is er bij de opsporing ook een diplomatieke rol voor de Nederlandse overheid weggelegd. Dat is volgens maritiem deskundige Cor Heijkoop gebruikelijk als een vrachtschip onder Nederlandse vlag vaart. "Vaak wordt dan via plaatselijke contacten geprobeerd zo'n gijzeling op te lossen."

Piratenhotspot

Piraterij in de Golf van Guinee komt geregeld voor. Het eerste kwartaal van 2018 zijn daar in totaal 113 opvarenden tijdelijk gegijzeld of gekidnapt, zo blijkt uit recente cijfers van de internationale Kamer van Koophandel. Die wijst de kust voor Nigeria aan als piratenhotspot.

In februari werden vier opvarenden van Seatrade - ook een Groningse rederij - ontvoerd in de wateren bij Nigeria. Zij werden tweeënhalve week vastgehouden. Of voor hun vrijlating losgeld is betaald, wilde het bedrijf destijds niet zeggen tegen RTV Noord.

Advertentie via Ster.nl