13 juni 2014: Nederland vernedert Spanje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het Nederlands elftal speelt op zondag 29 maart in de Johan Cruijff Arena een oefenwedstrijd tegen Spanje. Het treffen met de ploeg van bondscoach Luis Enrique begint om 19.00 uur.

Oranje speelde sinds de eeuwwisseling vijf keer tegen de Spanjaarden en won vier van die ontmoetingen. De enige nederlaag was wel meteen de belangrijkste: de WK-finale van 2010. Door een doelpunt in de verlenging van Andrés Iniesta won Spanje toen met 1-0.

WK-finale 2010: 'De teen van Casillas' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vier jaar later nam Oranje onder bondscoach Louis van Gaal bij het WK in Brazilië revanche door de titelverdediger in de groepsfase met 5-1 te verslaan.

In 2015 oefende Oranje voor het laatst tegen Spanje. In Amsterdam werd toen met 2-0 gewonnen. In datzelfde jaar werd overigens in de EK-kwalificatie verloren van IJsland, Turkije en Tsjechië waardoor Oranje plaatsing voor het EK in 2016 misliep.

Twee oefenduels

Het treffen met de nummer acht van de wereldranglijst past in de voorbereiding van bondscoach Ronald Koeman op het EK in juni. De KNVB is nog op zoek naar een tegenstander voor een tweede oefenduel in eigen land.

Bij het EK speelt Nederland in hetzelfde stadion tegen Oekraïne, Oostenrijk en een tegenstander die voortkomt uit de play-offs van de Nations League.

STER reclame