Johan Cruijff krijgt in 1972 de Ballon d'Or uitgereikt voor zijn prestaties in het jaar daarvoor Nationaal archief / Bert Verhoeff

Treedt Virgil van Dijk vanavond in de voetsporen van Johan Cruijff, Ruud Gullit en Marco van Basten? Zij wonnen ooit de Ballon d'Or, de prijs voor de beste voetballer van de wereld die wordt uitgeloofd door het Franse voetbaltijdschrift France Football.

Van Dijk is niet de enige Nederlander op de dertig namen tellende shortlist - de prestaties van Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek zijn ook niet onopgemerkt gebleven - maar hij is wel de kansrijkste.

Van Dijk, verdediger van Champions League-winnaar Liverpool en aanvoerder van het Nederlands elftal (verliezend finalist in de Nations League), werd dit jaar door de UEFA al uitgeroepen tot Europees voetballer van het Jaar. Bij de FIFA-verkiezing van Wereldvoetballer van het Jaar moest hij echter Lionel Messi voor zich dulden.

Geen Modric

Barcelona-ster Messi lijkt ook nu de grootste concurrent voor Van Dijk. Het zou voor de 32-jarige Argentijn de zesde keer zijn dat hij de Gouden Bal overhandigd krijgt. Ook in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015 beschouwde de voetbalwereld hem als beste speler ter wereld.

Eerder lieten Liverpool-trainer Jürgen Klopp en Frenkie de Jong zich uit over wie de prijs moet winnen:

Het eindoordeel over 2019 zal geveld worden door 176 voetbaljournalisten.

Er komt in ieder geval een nieuwe laureaat, want de winnaar van vorig jaar Luka Modric, de vormgever van Real Madrid en het Kroatische elftal, ontbreekt op de shortlist.

Ook bij de vrouwen haalden enkele Nederlanders de eindlijst waaruit maandagavond gekozen moet worden: Barcelona-aanvalster Lieke Martens, Arsenal-spits Vivianne Miedema en Atlético Madrid-doelvrouw Sari van Veenendaal dingen mee naar de Ballon d'Or Féminin.

Vorig jaar werd de Noorse Ada Hegerberg (Olympique Lyon) de eerste winnares van de prijs.

Een uitgelaten Vivianne Miedema na haar 1-0 tegen Italië tijdens het WK in Frankrijk Pro Shots

Er is een aparte prijs voor keepers, maar daar komt geen Nederlander - het gaat alleen om de mannen - voor in aanmerking, al zorgt de Kameroense Ajax-sluitpost André Onana wel voor Nederlandse inbreng.

In de categorie 'onder 21' behoort wel weer een Nederlandse voetballer tot de gegadigden. Matthijs de Ligt kan de opvolger worden van de Fransman Kylian Mbappé, die vorig jaar de eerste eigenaar van de Kopa Trophy werd - Justin Kluivert eindigde als derde.

STER reclame