Mo Farah met twee gouden medailles bij de Spelen van Rio de Janeiro
NOS Sport

Farah verdedigt olympische titel op 10.000 meter in Tokio

Mo Farah verdedigt tijdens de Olympische Spelen van Tokio zijn titel op de 10.000 meter. De Britse atleet heeft dat vrijdag naar buiten gebracht.

Farah legde zich de laatste jaren toe op de marathon, maar kiest ervoor volgend jaar in de Japanse hoofdstad weer op de baan uit te komen.

Olympisch goud

Farah, inmiddels 36 jaar, won in 2012 en 2016 olympisch goud op de 5.000 en 10.000 meter. "Volgend jaar keer ik terug op de atletiekbaan en ga ik het proberen op de 10.000 meter", zei de succesvolle atleet. "Ik hoop dat ik mijn snelheid nog niet verloren ben. Ik ga er hard voor trainen en zie dan wel wat ik kan."

Farah werkte jarenlang met de omstreden trainer Alberto Salazar, die in oktober voor vier jaar werd geschorst wegens overtreding van de dopingreglementen. De Brit verbrak de samenwerking in 2017 toen hij overstapte naar de marathon.

De Britse atletiekfederatie deed in 2015 onderzoek naar de geruchten rond Salazar en eventueel dopinggebruik in zijn trainingsgroep. Destijds concludeerden de Britten dat er geen reden was de Britse atleten uit het Oregon-project van Salazar terug te trekken.

Onafhankelijk onderzoek

UK Athletics kondigde donderdag aan het eigen handelen in die periode door een onafhankelijke commissie te laten toetsen.

Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) koos ook de Nederlandse atlete Sifan Hassan voor de trainingsgroep van Salazar. Door de recente schorsing van haar trainer is de tweevoudig wereldkampioene inmiddels op zoek naar een nieuwe trainer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl