Mo Farah viert zijn winst op de 5000 meter van de Diamond League in Zürich AFP

Mo Farah heeft afscheid genomen van de omstreden trainer Alberto Salazar. De meervoudig wereldkampioen op de 5.000 en 10.000 meter die zowel in Londen (2012) als in Rio de Janeiro (2016) de olympische 'dubbel' pakte, gaat weer in Londen wonen en trainen, zegt hij op Twitter. Hij wordt voortaan gecoacht door Gary Lough, oud-trainer van marathonloopster Paula Radcliffe.

De beslissing van Farah, die een punt heeft gezet achter de baanatletiek en zich richt op de marathon, is pikant, omdat Salazar al geruime tijd in verband wordt gebracht met doping.

In 2015 kwam het BBC-programma Panorama met de beschuldiging dat de Amerikaan dopinggebruik binnen zijn atletengroep zou stimuleren. Hij zou zijn atleten laten experimenteren met het prestatiebevorderende hormoon testosteron.

Onderzoek

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA doet daarom onderzoek naar de trainer. Farah wil daar in zijn verklaring niets over kwijt en zegt alleen dat hij Groot-Brittannië mist en dat hij zijn kinderen daar wil zien opgroeien.

Salazar is ook sinds eind 2016 de trainer van Sifan Hassan. De atlete besloot na de Olympische Spelen in Rio te breken met haar trainer Honoré Hoedt en zich aan te sluiten bij de trainingsgroep van Salazar in Amerika. Volgens haar management is er voor Hassan geen enkele reden te vertrekken bij de trainer.

STER reclame