Sifan Hassan heeft in de omstreden Alberto Salazar een nieuwe trainer gevonden. De 23-jarige specialiste van de middenafstand gaat in Amerika trainen en studeren. Salazar is ook coach van olympisch kampioenen Mo Farah en Matthew Centrowitz.

Hassan kiest voor omstreden topcoach Salazar

De trainer is omstreden. Vorig jaar kwam het BBC-programma Panorama met de beschuldiging dat Salazar dopinggebruik binnen zijn atletengroep stimuleerde. Hij zou zijn atleten laten experimenteren met het prestatiebevorderende hormoon testosteron. Een aantal voormalige atleten uit de groep legde daarover verklaringen af bij het Amerikaanse antidopingbureau USADA.

Van vluchtelinge tot topatlete

Hassan brak na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met trainer Honoré Hoedt, die haar sinds 2012 onder zijn hoede had. De geboren Ethiopische, die in 2008 als vluchtelinge naar Nederland kwam, groeide onder leiding van Hoedt uit tot een internationale topatlete.

Hassan veroverde in 2014 de Europese titel op de 1.500 meter. In 2015 voegde ze daar de Europese crosstitel aan toe. Dit jaar liep ze in Portland, waar Salazar met zijn trainingsgroep zit, naar de wereldtitel indoor op de 1.500 meter.

Alberto Salazar is de nieuwe coach van Sifan Hassan EPA

De hooggespannen verwachtingen voor de Olympische Spelen kon ze niet waarmaken. In Rio eindigde ze op de 1.500 meter als vijfde, nadat ze in haar voorbereiding geblesseerd was geraakt.

Na de Spelen bleek de samenwerking met Hoedt, die vier jaar duurde, uitgewerkt. Hassan verklaarde in september toe te zijn aan verandering om de volgende stap in haar carrière te maken. Ze koos uiteindelijk voor de trainingsgroep van de vroegere marathonloper Salazar.

Salazar, drievoudig winnaar van de marathon van New York in de beginjaren tachtig van de vorige eeuw, is de leider van het Nike Oregon Project. Sportartikelengigant Nike is de financier van het project, waar een selecte groep atleten aan verbonden is.

Niet officieel

Hassan treedt niet officieel toe tot de groep, vanwege het lopende onderzoek van USADA nemen ze voorlopig geen atleten aan. Hassan mag wel meetrainen met de groep.

Naast Hassan, viervoudig olympisch kampioen Farah (5.000 en 10.000 meter) en olympisch kampioen Centrowitz (1.500 meter) werken ook de Amerikanen Galen Rupp (olympisch zilver op de 10.000 meter in Londen, olympisch brons op de marathon in Rio de Janeiro), Cam Levins, Eric Jenkins, de Japanner Suguru Osako en de vrouwen Jordan Hasay, Treniere Moser en Shannon Rowbury met Salazar.

STER reclame