Pro Shots
NOS Voetbal

'Ontslag Sloetski zou groot gezichtsverlies zijn voor Vitesse-eigenaar'

Nog niet zo heel lang geleden stond Vitesse er prima voor in de eredivisie. De resultaten waren goed, de Arnhemmers deden bovenin mee en trainer Leonid Sloetski was een graag geziene, vrolijke gast op televisie en sociale media.

Maar de tijden zijn veranderd, en snel. Na vier nederlagen op rij in de eredivisie is het crisis in Arnhem. Het spel is niet om aan te zien, het publiek mort en op de Instagram-pagina van Sloetski is het al een tijdje stil. En dan wacht vanavond een uitwedstrijd bij sc Heerenveen.

Wat is er mis en wat moet er gebeuren? Vijf vragen aan Richard van der Made, die Vitesse al jarenlang op de voet volgt voor Omroep Gelderland en de NOS.

Wat is er aan de hand met Vitesse?
"Vitesse heeft vier competitiewedstrijden op rij verloren, tegen laagvliegers als ADO Den Haag, FC Emmen, Sparta en iets mindere mate FC Groningen. En dan ook nog met slecht spel. Er is weinig beleving, weinig spelvreugde. Zeker het laatste duel met Sparta was inspiratieloos en slap."

In onderstaande video zijn trainer Leonid Sloetski en keeper Remko Pasveer aan het woord over de crisis bij Vitesse:

Vitesse in crisis: 'We moeten de moed erin houden'

"In het begin van het seizoen was het ook niet best, maar toen werden er nog punten gehaald. Vitesse leefde echter boven zijn stand. Door de slechte resultaten van dit moment is er ook geen vertrouwen meer. En trainer Sloetski krijgt het team momenteel niet aan de praat."

Is het aan de trainer te wijten? Doet Sloetski iets verkeerd?
"De chemie tussen de spelers en Sloetski lijkt uitgewerkt. Er staat geen team dat voor de trainer wil vechten. Het is veel te afwachtend, de ploeg gaat niet uit van eigen kracht. Ze spelen geen aanvallend voetbal, terwijl dat nota bene wel in het beleidsplan van Vitesse staat."

Pro Shots
Teleurstelling bij Bryan Linssen

"Maar Russen kijken daar toch heel anders tegenaan. Die willen veel meer uit de organisatie spelen en wachten op fouten van de tegenstander. Vitesse heeft ook het laagste balbezitpercentage van de eredivisie, iets meer dan 40 procent. Dat bewijst dat Vitesse eigenlijk gewoon countervoetbal speelt."

Countervoetbal, daar zitten de fans van Vitesse toch niet op te wachten?
"Absoluut niet. Het spel is saai en dat wordt niet gepruimd. De fans hebben er genoeg van. Ik heb dit seizoen al een paar keer meegemaakt dat het publiek in de Geldredome al na twintig minuten begon te fluiten. De fans zijn niet tevreden, maar de spelers en de clubleiding ook niet."

"Maar vorig jaar was dat eigenlijk ook al zo. En toen was er ook al kritiek. Sloetski had aangekondigd dat Vitesse dit seizoen zou aanvallen, zowel uit als thuis, dominant zou spelen en met drie spitsen. Maar daar is vooralsnog weinig van terechtgekomen."

Niemand is tevreden in Arnhem; zijn de dagen van Sloetski dan niet geteld?
"De druk neemt inderdaad toe, een groot deel van de supporters ziet hem het liefste gaan. Maar er is maar één man die daarover beslist: de Russische eigenaar Valeri Ojf en zijn entourage, die ik vaak zijn olievriendjes noem. Sloetski is op voorspraak van zijn steenrijke landgenoot naar Vitesse gekomen, dus een ontslag zou groot gezichtsverlies betekenen voor Ojf."

Pro Shots
Ongeloof bij Max Clark

"Bovendien is Sloetski een van de best verdienende eredivisietrainers met naar verluidt acht ton per jaar. Dus die gooi je er niet zomaar uit. Maar als het zo doorgaat, als ze vanavond ook verliezen van Heerenveen, dan kan het bijna niet anders."

En dan?
"Dan denk ik aan Edward Sturing, die nu werkzaam is binnen de scouting en de voetbalacademie van Vitesse. Afgelopen seizoen was hij assistent van Sloetski, maar hij vertrok omdat er geen klik was met Sloetski, hij werd nergens bij betrokken."

"In april vorig jaar nam hij na het vertrek van Henk Fraser ook de honneurs waar en toen zorgde hij voor nieuw elan en spelplezier. En hij is een clubicoon. Dat zou zeker een optie zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl