Vitesse speelt het oefenduel met Sivasspor met 1-1 gelijk
NOS Voetbal

Weinig enthousiasme rond Vitesse, maar 'we hebben wel een mooi uitshirt'

Het eredivisieseizoen begint voor Vitesse direct met een klapper: zaterdagavond komt landskampioen Ajax op bezoek. Maar het is nog maar de vraag of de Arnhemmers een lastige horde zullen zijn voor de landskampioen. Het is rumoerig bij de club.

Even terug naar eind vorig seizoen, toen Vitesse als nummer vijf van de reguliere competitie de play-offs om Europees voetbal in ging. FC Utrecht bleek echter over twee duels te sterk, waardoor de missie van trainer Leonid Sloetski, het bemachtigen van een Europa League-ticket, mislukte.

En vooral de manier waarop dat gebeurde, kon op weinig sympathie rekenen. "Onder Sloetski wordt bijna alleen maar reactievoetbal gespeeld. Terwijl attractief spelen hoog in het beleidsplan staat", weet commentator Richard van der Made, die Vitesse op de voet volgt.

Kan Leonid Sloetski zijn Vitesse dit seizoen attractief voetbal laten spelen?

"Sloetski denkt eerst vanuit de defensie en daarna pas wat ze in de aanval gaan doen, maar dat is ook de Russische voetbalcultuur. Vanuit de clubleiding en de spelersgroep is daar weerstand tegen gekomen. Zij willen af van het stroperige voetbal en ze willen avontuurlijk spelen."

Vorig seizoen spraken onder anderen de inmiddels vertrokken Maikel van der Werff en aanvoerder Bryan Linssen zich uit tegen de speelwijze. Maar trainer Sloetski pareerde de kritiek. Vitesse was immers na de klassieke topdrie de meest scorende ploeg van de eredivisie.

"Als ze zeggen dat wij te defensief spelen, antwoord ik dat we zeventig doelpunten hebben gemaakt. Dat is jaren niet zo hoog geweest", zei de Rus destijds tegen Omroep Gelderland. "Dan noemen ze het maar te verdedigend, met zoveel doelpunten mag dat van mij."

Het grootste stukje binding met de regio is de shirtsponsor.

Marcel van Roosmalen, schrijver van meerdere Vitesse-boeken

Maar het onaantrekkelijke voetbal gaat er niet goed in bij de Arnhemse fans, weet Marcel van Roosmalen, schrijver van meerdere boeken over Vitesse en al zijn hele leven supporter van de club. "Naar dit seizoen kijk ik het minst uit van alle seizoenen. Het verwachtingspatroon is niet zo hoog bij mij", vertelt hij.

Dat heeft ook te maken met het aan- en verkoopbeleid, zegt Van Roosmalen: "Mensen verliezen binding met de club. Behalve Thomas Buitink weet ik niet wiens naam ik wil scanderen."

Hoe doet Riechedly Bazoer, 'speler met een krasje', het bij Vitesse?

Volgens Van der Made is het zelfs "het grootste probleem van Vitesse". "Er zijn pas zo'n achtduizend seizoenkaarten verkocht. Er moet weer aan klantenbinding worden gedaan", zegt de commentator.

Van Roosmalen: "Het grootste stukje binding met de regio is de shirtsponsor. Dat is het Openluchtmuseum en Burgers' Zoo."

Matige oefencampagne

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax doet de club in ieder geval een poging tot klantenbinding, maar wel buiten het veld. Op een fanplein bij de Gelredome treden zaterdag artiesten als John de Bever op en kunnen supporters allerlei activiteiten doen om het seizoen feestend te beginnen.

Dat is vooralsnog niet echt gelukt tijdens de oefencampagne. Van de zeven vriendschappelijke wedstrijden werd er slechts één gewonnen. Drie keer werd gelijkgespeeld, waaronder afgelopen zondag tegen Bayer Leverkusen, en driemaal verloren.

Door de goal van Tim Matavz (links) wint Vitesse van Darmstadt, de enige zege in de voorbereiding

Dat kan mede te maken hebben met het vertrek van enkele bepalende spelers. Martin Ødegaard, die vorig seizoen wel zorgde voor oogstrelende momenten, Van der Werff en Alexander Büttner zijn weg. En Linssen, Vjatsjeslav Karavajev en Navarone Foor hebben een vertrekwens neergelegd bij de directie.

Daartegenover staat het aantrekken van spelers die iets extra's kunnen brengen, zoals Riechedly Bazoer en Oussama Tannane. "Spelers met extra klasse, die normaal gesproken zeker thuishoren in de Nederlandse subtop. Van wat ik hoor en zie, zijn ze gretig. Dat is een goede drijfveer. Maar het zijn ook spelers met krasjes, dus Vitesse neemt wel een bepaald risico met ze", aldus Van der Made.

Ook van Charly Musonda wordt veel verwacht. De huurperiode van het Belgische talent is met een jaar verlengd. Musonda, eigendom van Chelsea, maakte eind vorig seizoen zijn debuut, nadat hij kort na zijn komst zwaar geblesseerd was geraakt.

  • Pro Shots
    De Belgische huurling Charly Musonda
  • Pro Shots
    Twee nieuwelingen op de training bij Vitesse: Jay-Roy Grot (links) en Riechedly Bazoer

Met die aankopen moet Sloetski proberen om nu wel Europees voetbal naar Arnhem te halen. "Vitesse is een club waar altijd wat van wordt verwacht. Minimaal Europees voetbal en sinds de KNVB-beker in 2017 werd veroverd, is het ook ieder jaar een doelstelling om die te winnen", zegt Van der Made.

Reële doelstellingen? "Er is veel individuele klasse, maar ik heb ernstig mijn twijfels of er nu al een goed team staat", zegt Van der Made, die Vitesse-Ajax zaterdag van commentaar zal voorzien voor Langs de Lijn.

"Ik voel bij niemand een extreem enthousiasme", aldus Van Roosmalen. "Het kan alleen maar meevallen. Maar, we hebben dit seizoen wel een mooi uitshirt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl