Steeds meer Nederlanders wekken samen stroom op
Initiatieven van Nederlanders die samen duurzame energie opwekken, leveren steeds meer op. In 2019 steeg de productie van dat soort projecten met 70 procent in vergelijking met 2018, blijkt uit de jaarlijkse Lokale Energie Monitor.
Het aantal lokale energieprojecten nam dit jaar met 69 toe naar 582. De meeste burgers die de handen ineenslaan, zetten zich in voor zon- en windenergieprojecten. Bij zonne-energie gaat het vooral om projecten op daken, maar er staan bijvoorbeeld ook tien drijvende zonneparken op de planning.
Het windenergievermogen steeg dit jaar met 22 procent, onder meer door de opening van het Zeeuwse Windpark Krammer in mei. Dat initiatief van twee coöperaties bestaat uit 34 turbines met een vermogen van 102 megawatt.
Alternatief voor aardgas
Steeds meer mensen gaan op zoek naar een alternatief voor aardgas, blijkt uit de cijfers. Burgers onderzoeken onder meer of warmte kan worden gehaald uit oppervlaktewater en gft-afval. Ook wordt gekeken naar waterstof uit wind, en naar combinaties met groene stroom van zeewind.
De totale productie van zonne-energie door de lokale coöperaties steeg dit jaar met 60 procent, het windenergievermogen nam met ruim een vijfde toe. De projecten van de burgercoöperaties leveren genoeg elektriciteit op voor 235.000 huishoudens.
Minstens 85.000 Nederlanders doen inmiddels mee aan zo'n energiecollectief. Zij genereren met hun projecten 6 procent van de totale windenergie die in ons land wordt opgewekt en 2 procent van de energie die uit de zon wordt gehaald.