NOS NieuwsAangepast

Koning opent door burgers gefinancierd windmolenpark bij Philipsdam

Koning Willem-Alexander heeft bij de Philipsdam, op de grens tussen Zeeland en Zuid-Holland, Windpark Krammer geopend. Hij deed dat door een grote groene stekker in een stopcontact te steken.

Bekijk hier hoe dat ging:

Koning Willem-Alexander opent Windpark Krammer

Het park met 34 windmolens op en rond de Krammersluizen is het resultaat van het grootste burgerinitiatief van Nederland. Windpark Krammer is voor ongeveer de helft eigendom van de bijna 5000 leden van de energiercorporaties Deltawind en Zeeuwind. De overige 49 procent is in handen van turbinefabrikant Enercon. Ook is 10 miljoen euro opgehaald bij de bewoners uit de regio die obligaties hebben gekocht.

Deelnemers zijn trots en spreken van een voorbeeldproject:

'Dit windmolenpark is een voorbeeldproject in Nederland'

"Ik ben trots", zegt een van de deelnemers. "En het is ook gewoon mooi dat het uiteindelijk ook wat oplevert."

Volgens een andere deelnemer gaat het er vooral om "dat je dit soort projecten als coöperaties oppakt, zodat mensen het gevoel hebben dat het hun project is. Dat het niet zo'n enorm groot bedrijf is dat over je heen dendert. Er is hier een goed 'wij-gevoel' over denk ik."

De windmolens wekken een hoeveelheid elektriciteit op voor zo'n 100.000 huishoudens, maar de stroom wordt afgenomen door een speciaal daarvoor opgericht consortium van multinationals. DSM, Google, Philips en Nouryon nemen de stroom af zonder tussenkomst van energiebedrijven en daarmee is in Nederland het eerste consumer-to-business model in bedrijf genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl