Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) - op drie WK's actief - overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

De Rotterdammer, die drie WK's van nabij meemaakte, was in zijn carrière onder meer hoofdtrainer bij Feyenoord en de nationale teams van de Nederlandse Antillen, Zuid-Korea, Australië en Oman.

In februari legde Verbeek zijn functie als bondscoach van Oman neer. Daarna werd hij bestuurslid technische zaken bij Sparta, de club waaraan ook zijn vader Koos en vijf jaar jongere broer Robert nauw verbonden waren en zijn.

Zware blessures

Verbeek ontpopte zich in de jeugd van Sparta als een talentvolle verdediger, maar door opeenvolgende zware knieblessures moest hij nog voor zijn 24ste verjaardag een carrière als profvoetballer uit zijn hoofd zetten.

Na valse start groeit Verbeek uit tot zeer gerespecteerd voetbaltrainer

De afgestudeerd gymleraar stortte zich op het trainerschap en al op 33-jarige leeftijd kreeg hij in 1989 Feyenoord onder zijn hoede. Het liep uit op een debacle. Tot woede van de Rotterdamse fans die tijdens het thuisduel met Fortuna Sittard zelfs het veld bestormden. Vanaf december kreeg hij de Zweed Gunder Bengtsson boven zich, maar veel soelaas bood dat niet.

Wel succes had hij met datzelfde Fortuna Sittard. Hij hielp de Limburgers, met onder anderen Mark van Bommel en Fernando Ricksen in de gelederen, in 1995 aan het kampioenschap in de eerste divisie en dus promotie naar de eredivisie.

Drie WK's

Ook bij diverse nationale ploegen verging het de Rotterdammer goed. Zo zat hij als assistent op de bank naast bondscoach Guus Hiddink toen die in 2002 met Zuid-Korea als vierde eindigde op het WK in eigen land en Japan.

Bondscoach Guus Hiddink en assistent Pim Verbeek in dienst van Zuid-Korea tijdens het WK in 2002

Bij het WK van 2006 in Duitsland was Verbeek de rechterhand van Dick Advocaat, opnieuw bij Zuid-Korea, waar hij na dat toernooi de Hagenaar opvolgde.

Een jaar later al verkaste hij naar Australië en leidde hij de 'Aussies' ongeslagen naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Daar vormde de groepsfase meteen ook het eindstation.

Zijn laatste klus als trainer was het bondscoachschap van Oman. Hij begon daar in december 2016. Het jaar daarop veroverde hij met de nationale ploeg de Golf Cup of Nations.

In november 2018 sprak Verbeek met verslaggever Jan Roelfs nog over zijn baan als bondscoach van Oman en de voorbereiding op de Azië Cup:

Verbeek in Oman: 'Heb niks te klagen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl