EPA

Toen Pim Verbeek gisteren op Schiphol het vliegtuig uitstapte en zijn telefoon aandeed, wist hij niet wat hij zag. Zijn vertrek als bondscoach van Oman was uitgelekt: "Dat zou pas donderdag bekend worden, maar in dat soort landen blijft niets geheim."

De 62-jarige trainer stopt niet alleen als coach van Oman, hij gaat ook meteen met pensioen. "Het volgende project is pas de Gulf Cup in december. Toen dacht ik: het is genoeg geweest. Ik heb louter goede herinneringen aan Oman, maar je bent in het buitenland vaak alleen."

Terugkeer naar Nederland

Verbeek wilde weer terug naar Nederland, waar hij in een ver verleden werkzaam was bij De Graafschap, Feyenoord, FC Groningen en Fortuna Sittard. Kunnen die clubs hem nog overhalen zijn pensioen uit te stellen? "Mijn markt ligt niet in Nederland. Het is nu tijd om leuke dingen te doen met mijn vrienden, kinderen en kleinkinderen."

Verbeek gaat nu leuke dingen doen met zijn kleinkinderen

Verbeek heeft de afgelopen 21 jaar in het buitenland gewerkt. In 1998 vertrok hij naar Japan en daarna werkte hij onder meer als (assistent-)bondscoach van Zuid-Korea en Australië. Werken in die twee landen vormde toch wel het hoogtepunt uit zijn loopbaan.

Zuid-Korea en Australië

"Ja, het WK met Guus Hiddink (Verbeek was diens assistent, red,) in Zuid-Korea", blikt Verbeek terug op de halvefinaleplaats bij het WK van 2002. "Vanaf dat moment was ik bekend in het Verre Oosten, dat was makkelijker voor de rest van mijn carrière. Daar kon ik altijd op terugvallen."

In 2007 werd Verbeek bondscoach van Australië. "Het behalen van het WK van 2010 was een hoogtepunt. Op eigen kracht natuurlijk. Ongeslagen kwalificeerden we ons. Helaas gingen we op het WK op doelsaldo niet door naar de volgende ronde."

STER reclame