NOS Nieuws

Broers krijgen celstraffen voor miljoenenfraude met pgb's

De rechtbank Midden-Nederland heeft drie broers uit Utrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 tot 4 jaar voor fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). De drie runden van 2014 tot hun aanhouding in 2018 een thuiszorgorganisatie.

Daarbij declareerden ze kosten voor dagbesteding en individuele begeleiding van cliënten die zij niet geleverd hadden. De opbrengst werd gedeeld met cliënten. Tegen een aantal van hen is justitie een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Miljoenen gefraudeerd

Volgens de rechtbank is bewezen dat de broers op deze manier verschillende instanties voor ruim 4,5 miljoen euro hebben opgelicht. Ook hebben ze bijna 6,5 miljoen euro witgewassen. Dat gebeurde onder meer in Turkije bij de bouw van een appartementencomplex.

De rechtbank vindt dat de broers op grove wijze misbruik hebben gemaakt van de pgb-regelgeving en noemt het zeer kwalijk dat ze gemeenschapsgeld hebben verkregen dat bedoeld is voor mensen die zorg nodig hebben. Behalve een celstraf kregen de broers een beroepsverbod van zes jaar voor de zorgsector opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl