NOS Nieuws

Ebola-hulpverleners aangevallen in Oost-Congo

In het oosten van Congo zijn ebola-hulpverleners aangevallen door gewapende groepen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een lokale functionaris laat aan persbureau AP weten dat strijders van de Mai Mai-rebellengroep vannacht een WHO-basis in Biakato hebben aangevallen. Drie gezondheidswerkers zijn gedood, net als één burger. Het Congolese leger doodde daarop één aanvaller en nam er twee gevangen. Volgens de functionaris hadden de Mai Mai al van te voren gedreigd met geweld, als de hulpverleners niet zouden vertrekken.

"We zijn onthutst dat onze ergste vrees waarheid is geworden. Onze focus ligt op het behandelen van de gewonden en het garanderen dat medewerkers op andere locaties veilig zijn", reageert directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, op Twitter.

De aanval in de gebieden Biakato en Mangina komt na dagen van onlusten in de stad Beni, waar de lokale bevolking een basis van de Verenigde Naties bestormde na herhaaldelijke aanvallen van rebellen.

Kwaad op VN'ers

"Sinds 5 november zijn er in en rond Beni meer dan tachtig doden gevallen bij gevechten tussen regeringstroepen en een islamitische militie", zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. "Deze militie, ADF, zou banden hebben met Islamitische Staat en heeft zijn wortels in buurland Uganda, waar de groep de afgelopen jaren dorpelingen op gruwelijke wijze toetakelde."

Als reactie op het regeringsoffensief in de regio is de groep de afgelopen dagen aan het moorden geslagen, zegt Vermeulen. "Acht doden op zondag, negentien doden gisteren. De bevolking is woest dat de lokale autoriteiten en de massaal aanwezige VN-troepen kennelijk niet in staat zijn om hen te beschermen."

De woede van de bevolking is nog groter geworden na een incident bij de VN-basis. "Een van de demonstranten zou aan de poort van de basis zijn doodgeschoten door een van de blauwhelmen, op het moment dat hij een molotovcocktail wilde gooien. De VN-leiding maant zijn militairen nu tot kalmte."

Ebola-epidemie

In hetzelfde gebied woedt ook een ebola-epidemie. Sinds de uitbraak vorig jaar zomer daalt het aantal besmettingsgevallen. De hulpverlening is nu stilgelegd vanwege het opgelaaide geweld.

"De onveiligheid heeft grote gevolgen", zegt Vermeulen. "Dat zagen we in augustus al toen er ook demonstraties en doden waren. Bij dat soort demonstraties wordt de stad afgesloten en komen vluchten van de VN niet meer aan. Het afgelopen jaar zijn meerdere artsen vermoord en behandelcentra in brand gestoken."

De epidemie in Congo is met meer dan 2100 doden de op een na dodelijkste ebola-epidemie. Tussen 2013 en 2016 stierven in West-Afrika 11.300 mensen als gevolg van de ziekte, vooral in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl