NOS Voetbal

PSV wil overwintering in eigen hand houden: 'Heel belangrijke wedstrijd'

Van Bommel heeft geen bijles wiskunde nodig: 'We willen twee keer winnen'

Na een uitstekend begin van de groepsfase leek PSV begin oktober hard op weg naar overwintering in de Europa League. Maar nu, met nog twee wedstrijden te gaan, ligt de situatie iets anders.

De perfecte start (overwinningen op Sporting Lissabon en Rosenborg) werd gevolgd door een doelpuntloos gelijkspel en een keiharde nederlaag (4-1) tegen LASK Linz. Daardoor staat PSV in poule D momenteel op de derde plek, achter Linz en koploper Sporting.

Als PSV de kansen op overwintering in eigen hand wil houden, zal vanavond in Portugal moeten worden gewonnen van Sporting. "Het is geen finale, maar wel een heel belangrijke wedstrijd", aldus trainer Mark van Bommel.

Europa League - stand groep D

Sporting Portugal 4-9 (7-4)
LASK Linz 4-7 (6-3)
PSV 4-7 (8-7)
Rosenborg 4-0 (1-8)

"Je hebt van die wedstrijden in een seizoen die heel belangrijk zijn", vervolgde de trainer van PSV gisteren op de persconferentie. "We willen graag door in Europa, dus dan moet je ook belangrijke wedstrijden kunnen omzetten in een goed resultaat."

Al drie jaar zonder overwintering

Mocht PSV er onverhoopt niet in slagen om te overwinteren, dan is dat voor het vierde jaar op rij. De club was in het seizoen 2015/2016 voor het laatst na de winterstop actief in Europa.

PSV traint in Lissabon ProShots

Daarna werd PSV twee keer uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League en sneuvelde het een keer in de voorrondes van de Europa League.

Dat was in de zomer van 2017, toen twee keer werd verloren van het Kroatische NK Osijek. Nog voor de start van het eredivisieseizoen lag PSV daarmee uit Europa.

In de Champions League ging het vorig seizoen mis tegen FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. PSV besloot de loodzware poule op de vierde plaats, met twee punten uit zes wedstrijden.

3 augustus 2017: de bank van PSV baalt in Osijek Pro Shots

Ook in het Champions League-seizoen 2016/2017 werd de club uitgeschakeld, in een poule met Atlético Madrid, Bayern München en FK Rostov.

PSV weet wat het vanavond (en over twee weken thuis tegen Rosenborg) dus te doen staat om aan de reeks zonder overwintering een einde te maken. De zege op Heerenveen van afgelopen zondag heeft het elftal vertrouwen gegeven.

"Ik vond ons in de eerste helft echt goed spelen", zei Van Bommel over dat duel. "Dan zie je in de tweede helft wel wat verval. Maar het belangrijkste was dat we eindelijk weer eens hebben gewonnen."

STER reclame