ANP
NOS Nieuws

Tata Steel bevestigt: zo'n 1600 banen weg in Nederland

Staalfabrikant Tata Steel heeft bekendgemaakt dat de fabriek in IJmuiden zwaar getroffen wordt bij de reorganisatie in Europa. Van de 3000 verwachte ontslagen vallen er zo'n 1600 in Nederland, bevestigt Tata Steel Europe. Dat getal circuleerde al een tijd in de media, maar Tata zelf had er nog niets over gezegd.

Bij de Britse fabrieken verdwijnen zo'n 1000 arbeidsplaatsen en bij andere Europese vestigingen ongeveer 350. Volgens Tata Steel bestaat twee derde van de geschrapte functies uit kantoorbanen en managementfuncties.

Medewerkers reageerden vorige week al aangeslagen op het nieuws over de naderende ontslaggolf. De Europese directeur Henrik Adam zegt in een persbericht dat hij de zorgen bij collega's begrijpt, maar dat het bedrijf in een veranderende wereld niet stil kan staan.

'Plannen te mager'

Een overleg tussen de directie en de Europese ondernemingsraden over de plannen liep gisteren vast. De plannen zijn te mager, vindt voorzitter Frits van Wieringen van de Europese ondernemingsraad.

"Een teleurstellend plan. Er wordt krachtig gezegd 'we gaan mensen ontslaan', maar het is gebaseerd op drijfzand", zegt Van Wieringen in het NOS Radio 1 Journaal. "Je moet blijven investeren. Mensen ontslaan heeft geen enkel effect en dat is ook de analyse van externe deskundigen."

Volgens hem zitten de problemen bij de staalfabriek in het Verenigd Koninkrijk. Het Indiase moederbedrijf zou daar geen geld meer in willen steken en daar is IJmuiden volgens Van Wieringen nu de dupe van.

"Het idee is nu dat wij het Verenigd Koninkrijk moeten ondersteunen. De hele analyse deugt niet. Ik verwacht een ongelofelijke strijd als ze op ramkoers blijven."

Over twee weken staat er een nieuw overleg gepland en Tata belooft de plannen dan verder te hebben uitgewerkt. Vakbond FNV zegt dat acties onvermijdelijk zijn, als er geen beter plan komt. In december staat er een actieoverleg op de agenda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl