Ajax viert de winst op Lille met de meegereisde supporters ANP

Ajax is één puntje verwijderd van overwintering in de Champions League. In en tegen Lille won de halvefinalist van vorig seizoen met 2-0, waardoor een gelijkspel tegen Valencia over twee weken genoeg is voor het bereiken van de tweede ronde.

Spanje, Engeland, Frankrijk; waar Ajax ook heen reisde, de Amsterdammers schoten er uit de startblokken. In Lille duurde het 1 minuut en 34 seconden voordat Hakim Ziyech het net vond, hij schoot beheerst binnen op aangeven van Dusan Tadic.

Op bezoek bij Chelsea scoorde Ajax na 1 minuut en 47 seconden en de ploeg van Erik ten Hag neemt daarmee plek één en drie in op de ranglijst van snelste Champions League-goals van dit seizoen. In Valencia was het in de achtste minuut raak, via Ziyech.

Grote kans Lille

Ajax, met Perr Schuurs en Lisandro Martínez als vervangers van de geschorste Ajacieden Joël Veltman en Daley Blind, en Lille gingen vervolgens redelijk gelijkop. De Amsterdammers hadden weliswaar meer balbezit, maar Lille was enkele keren gevaarlijk uit de counter.

Een kwartier voor rust had Jonathan Bamba de 1-1 op zijn schoen na zo'n snelle uitbraak, maar hij schoot hopeloos over.

In de rust voerde Ten Hag een wijziging door: Edson Álvarez verving Noussair Mazraoui, die geel op zak had en al eens goed wegkwam bij een overtreding die hem zijn tweede prent had kunnen opleveren.

Vroeg in de tweede helft kwam Ajax voor de tweede keer heel goed weg, toen Jonathan Ikoné, net als Bamba eerder op de avond, wild over schoot in kansrijke positie.

Weer Ziyech op Promes

Ajax kreeg onderwijl zijn kansjes via de ingevallen Noa Lang en Ziyech en maakte na een uur spelen vrolijk de tweede van de avond. Ziyech vond zoals zo vaak dit seizoen Quincy Promes bij de tweede paal en zag zijn maatje de 0-2 binnen schieten.

Wat dat betreft had het spelbeeld veel weg van dat bij de eerste ontmoeting tussen beide ploegen; ook in Amsterdam faalde Lille meerdere malen in de afronding, terwijl Ajax zich juist klinisch toonde voor het vijandelijke doel en in de eigen goal een keeper had staan die zijn mannetje stond.

Als Lille niet over schoot had André Onana namelijk wel een antwoord paraat, zoals twintig minuten voor tijd, toen de Kameroener met een fraaie reflex de 1-2 voorkwam.

Afgekeurde goal Ziyech

Ziyech leek ook nog 0-3 te maken, maar zag zijn tweede van de avond terecht afgekeurd worden vanwege hands. Donny van de Beek raakte kort voor tijd ook nog de paal.

Voor het resultaat maakte dat niets uit; Ajax is mede dankzij de remise tussen Valencia en Chelsea eerder op de avond één punt verwijderd van overwintering in de Champions League.

Stand in groep H

Ajax 5-10 (+7)
Valencia 5-8 (+1)
Chelsea 5-8 (+1)
Lille 5-1 (-9)
Statistieken

STER reclame