De leden van het Japanse Lagerhuis dragen de helm tijdens een aardbevingsoefening
NOS Nieuws

Japan test uitvouwbare noodhelm tegen aardbevingen

In Japan is door sommigen verontwaardigd gereageerd op de lacherige reactie van parlementsleden en bewindslieden op een rampenoefening, deze week. De parlementariërs hebben sinds 2017 een noodpakket onder de stoel, dat hen moet beschermen bij rampen. Daarmee werd voor de tweede keer geoefend.

Vooral de reactie op een uitvouwbare helm uit het pakket leidde her en der tot ophef. Onder anderen de ministers van Financiën en die van Buitenlandse Zaken moesten lachen na het opzetten van de noodhelm. Op Twitter waren mensen verdeeld over beelden van de test.

Enkelen vonden het niet gepast dat sommige bewindslieden lacherig deden over het hoofddeksel. Ze zouden daarmee het belang van voorzorgsmaatregelen niet serieus nemen.

Bekijk hier de oefening, waarbij de parlementsleden de opvouwbare helm opzetten:

Opvouwbare helm voor Japanse parlementsleden: 'wees altijd alert'

Parlementsvoorzitter Tadamori Oshima benadrukte het belang van een goede voorbereiding. "Je weet nooit wanneer het noodlot zal toeslaan", zei hij. "Ik wil dat we altijd alert zijn." Overigens was niet iedereen verontwaardigd. "Hun lachende gezichten zijn charmant", schreef iemand.

Het Lagerhuis heeft onder elke zetel een noodpakket gelegd, omdat Japan een van de landen is waar de meeste aardbevingen plaatsvinden. Het land ligt op een plek ligt waar tektonische platen langs elkaar schuiven. Daarom is het ook gebruikelijk dat op scholen met grote regelmaat geoefend wordt voor het geval een ramp gebeurt.

Een van de grootste recente natuurrampen vond in Japan plaats in 2011 voor de kust van Fukushima. Zo'n 20.000 mensen kwamen daarbij om het leven. Ook werd een kerncentrale verwoest als gevolg van de aardbeving met een kracht van 9,0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl