Grootvader Hendrik Smit toont een foto van zijn overleden kleindochter
NOS NieuwsAangepast

Politie Maleisië onderzoekt zaak Ivana Smit toch als moord

De Maleisische politie behandelt de zaak rond het overlijden van het Nederlandse model Ivana Smit toch als een moordonderzoek. Dat heeft de politiecommissaris in Kuala Lumpur bekendgemaakt, bevestigt advocaat Sébas Diekstra.

Er komt een speciaal onderzoeksteam dat de zaak opnieuw gaat onderzoeken. Eerder ging de politie nog uit van een ongeluk. "Ons is opgedragen om de zaak opnieuw te onderzoeken", zei de politiecommissaris op een persconferentie.

Getuigen die eerder zijn gehoord, worden opnieuw ondervraagd. Ook worden er nog nieuwe getuigen opgeroepen.

Alcohol en drugs

Ivana Smit viel op 7 december 2017 van de twintigste verdieping van een woontoren in Kuala Lumpur. Ze verbleef daar bij een Amerikaans echtpaar, met wie ze naar een club was geweest. Daar hadden ze samen veel alcohol gedronken en drugs gebruikt.

De nabestaanden betwijfelen dat het om een ongeluk ging. Zij denken dat Smit al dood was toen ze van de toren viel en vermoeden dat het Amerikaanse stel meer weet. In maart oordeelde de rechtbank nog dat de dood van het model een ongeluk was. Vorige week stelde het Maleisische gerechtshof de familie in het gelijk, waarna het onderzoek werd heropend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl