Veel Albanezen sliepen buiten omdat hun huizen onveilig zijn
NOS Nieuws

Getroffen Albanezen slapen in tent: 'Ons huis was alles wat we hadden'

Met drones en honden hebben reddingswerkers in Albanië afgelopen nacht meerdere lichamen onder het puin gevonden. Het dodental door de zware aardbeving is inmiddels opgelopen naar 27.

Een van de reddingswerkers die wanhopig helpt zoeken naar overlevenden is agent Ajet Peci. Zijn twee dochters zijn omgekomen toen het flatgebouw waar ze lagen te slapen gisternacht na de aardbeving instortte. Zijn vrouw wordt nog steeds vermist.

"Hoe kan ik zo leven?", vraagt hij zich snikkend af. "Ik weet niet wat ik heb gedaan. Ik wou dat ik bij hen was gebleven."

Niets meer over

Duizenden Albanezen sliepen afgelopen nacht in tenten en auto's omdat hun huizen verwoest of te beschadigd zijn. "We waren bang dat er nog een aardbeving zou volgen, dus hebben we besloten om met onze familie een nacht buiten te slapen", zegt een man.

"We hebben niets meer over", zegt een Albanese vrouw die afgelopen nacht in een tent op een voetbalveld sliep. "Ons huis was alles wat we hadden en was alles waar we voor gewerkt hebben."

Gisteravond hielpen inwoners en reddingswerkers elkaar met het opzetten van een tentenkamp, waar veel getroffen Albanezen de nacht doorbrachten:

'Alles waar we ooit voor hebben gewerkt is weg'

Albanië werd gisternacht rond 04.00 uur opgeschikt door hevige schokken. De beving, met een kracht van 6,4, was zo'n 30 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tirana. Vooral de kustplaats Durrës is zwaar beschadigd.

Tot dusver konden volgens het ministerie van Defensie 46 mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald. Meer dan 600 mensen raakten gewond.

"We weten niet wat we hierna moeten doen", zegt een vrouw uit Durrës. Samen met haar twee kinderen sliep ze afgelopen nacht in een tent buiten. "Wat zal er gaan gebeuren met ons huis? Zal het helemaal gesloopt worden? We weten het niet, we weten niet wat morgen ons brengt."

  • AFP
    Een jongetje slaapt op een veldbed op een voetbalveld
  • AFP
    Veel Albanezen sliepen afgelopen nacht in tenten
  • AFP
  • Reuters
  • HH | AP
    Met man en macht wordt er gezocht tussen het puin

Vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd in het land. Vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok.

Het is de tweede zware aardbeving in Albanië in korte tijd. In september werd het land getroffen door een beving van 5,6. Dat was de zwaarste aardbeving in dertig jaar tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl