NOS Nieuws

Moeder 20-jarige terreurverdachte: 'Ik kan het niet geloven'

De moeder van de 20-jarige Zoetermeerse terreurverdachte die maandag thuis werd aangehouden, kan niet geloven dat haar zoon een jihadistische aanslag beraamde, zoals het OM stelt.

"Ik wist niet dat hij hiermee bezig zou zijn. Ik kan het ook niet geloven", zegt ze tegen Omroep West. De manier waarop haar zoon uit huis is gehaald, vindt ze onnodig. "Ze hebben de deur ingetrapt. Ze hadden gewoon kunnen aanbellen."

Haar 17-jarige dochter was thuis toen de Dienst Speciale Interventies (DSI) binnenviel. "Zij is ook ontzettend geschrokken", zegt de vrouw.

Het gezin, dat volgens buren van Iraakse afkomst is, woont in een straat met rijtjeswoningen aan de noordoostkant van de stad. Een buurvrouw loopt twee keer per dag langs het huis als ze haar hond uitlaat. "De gordijnen zijn meestal dicht", zegt ze tegen de NOS.

Omstanders filmden de inval in Zoetermeer:

Omstanders filmen inval bij huis terreurverdachte in Zoetermeer

Haar man zag het arrestatieteam. Daarop informeerde de vrouw bij de politie wat er aan de hand was, maar die kon niets zeggen. Ze kwam er pas achter toen ze naar het nieuws keek. "Het geeft me een beetje een onveilig gevoel."

Een buurman noemt het "vervelend" dat de man in zijn straat mogelijk een aanslag wilde plegen. Een ander zegt dat de oudere man en vrouw die in het huis wonen, mogelijk de ouders van de 20-jarige verdachte, een "doodnormale indruk" maken.

Een andere buurvrouw noemt het "gewoon een vriendelijk gezin". "Als we elkaar tegenkomen praten we even, maar we gaan niet bij elkaar op de koffie." Over de verdachte weet ze weinig. "Maar hij zegt altijd vriendelijk gedag."

Zwarte auto

Ze zag hoe de 20-jarige door het arrestatieteam in een zwarte auto werd meegenomen. "Ik heb vreselijk medelijden met het gezin. Verder ben ik blij dat hij is opgepakt." De plannen die hij zou beramen noemt ze verschrikkelijk. "Daar wil ik niet eens over nadenken."

Volgens de vrouw gaat het gezin ieder jaar zes weken naar Irak. "Dan nemen ze hun auto vol met spullen mee en gaan ze naar familie. Ze doen ook iets voor goede doelen, we hebben weleens potloden, schriftjes en andere schoolspullen gekocht en daar afgegeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl