NOS NieuwsAangepast

Inspectie: ongecontroleerd faillissement in de zorg uitbannen

Een ongecontroleerd faillissement in de zorg mag nooit meer voorkomen. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport over het bankroet van het MC Slotervaart, vorig jaar oktober. "Er is onnodig veel onrust en onduidelijkheid veroorzaakt."

In het rapport staat dat de voorwaarden voor goede en veilige zorg niet aanwezig waren, met name in de eerste weken nadat het Amsterdamse ziekenhuis failliet was verklaard. "Zorgaanbieders die in financiële problemen komen, moeten nadenken over de risico's voor patiëntveiligheid en de continuïteit van zorg. Dat moeten ze afstemmen met betrokkenen."

Ondanks de chaos rond het faillissement bleven zorgverleners zich steeds inzetten voor patiënten. Calamiteiten bleven uit, meldt de Inspectie. De ziekenhuizen die patiënten overnamen, toonden veerkracht en grote betrokkenheid en verleenden goede en veilige zorg.

De IGJ steekt ook de hand in eigen boezem en gaat mogelijk op een andere manier toezicht houden. De partijen die bij het faillissement van het Slotervaart betrokken waren, hadden al in een vroeg stadium hulp van de Inspectie kunnen gebruiken, staat in het rapport. Daarbij ging het om advisering, bemiddeling en coaching.

Minister Bruins van Zorg is het eens met het rapport: "Dit faillissement was vreselijk, ik wil het niet meer zo plompverloren meemaken. De patiënten en medewerkers moeten op de hoogte zijn. Niemand mag hierdoor verrast worden", zegt Bruins. Hij rekent de chaos bij het faillissement zichzelf aan: "Dit mag niet meer gebeuren, ik ga daar een actieve rol in spelen om dat te voorkomen. Patiënten moeten kunnen vertrouwen op zorg in Nederland."

Overgeplaatst

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West bestond sinds 1975. Financiële problemen leidden oktober vorig jaar tot uitstel van betaling. De patiënten die in het ziekenhuis lagen, werden overgeplaatst. De patiënten van de poliklinieken werden overgedragen aan andere ziekenhuizen.

Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam nam de meeste zorg over. Ook onder meer Amsterdam UMC, het Amstelland Ziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) sprongen bij.

Afscheid van het Slotervaartziekenhuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl