Schade door phishing blijft toenemen, ook meer bankpasfraude
Het schadebedrag door phishing is opnieuw toegenomen, blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging en de Nederlandse Vereniging van Banken. In de eerste helft van dit jaar verloren bankklanten samen 3,1 miljoen euro doordat hun beveiligingscodes werden onderschept. De laatste helft van vorig jaar was dat nog 2,4 miljoen euro. De banken vergoeden die schade in de meeste gevallen.
Ook fraude met bankpassen nam toe. Was dat in de laatste helft van 2018 nog 2 miljoen euro aan schade, in de eerste helft van dit jaar was dat 2,6 miljoen euro.
Opvallend is dat grofweg de helft van de bankpassen via internet worden gestolen. Criminelen weten slachtoffers dan te verleiden om zogenaamd hun bankpas om te ruilen. Ze toetsen dan hun pincode in op een vervalste website en sturen de pinpas op met de post, naar een adres in het beheer van de oplichters.
Volgens de Betaalvereniging kan de toename van phishing worden verklaard doordat het steeds makkelijker en goedkoper wordt om een phishing-website op te zetten. "Dat zorgt ervoor dat er steeds meer aanvallen komen en de vervalste websites steeds geloofwaardiger worden", zegt woordvoerder Berend Jan Beugel.
Op internet worden kant-en-klare nagemaakte banksites verkocht aan criminelen, meldde de NOS vorig jaar al. Toen kostte dat nog honderden euro's. "In het afgelopen jaar is het veel goedkoper geworden om vervalste websites op te zetten", zegt Beugel.
Sms en WhatsApp
Phishing-berichten komen steeds minder vaak via e-mail binnen en steeds vaker via sms of WhatsApp. Daarbij doen de aanvallers zich bijvoorbeeld voor als een bekende en vragen ze de ontvanger met klem om voor een noodgeval geld over te maken.
Ook kondigen oplichters in sms'jes aan dat er zogenaamd een groot bedrag wordt afgeboekt. Als ontvangers op de link in het bericht klikken, belanden ze op een frauduleuze website.
Nep-betaalverzoekjes blijven ook populair. Daarbij stuurt iemand zogenaamd een Tikkie of een betaalverzoek van een andere bank, maar gaat het in feite om een nep-website.
Daling
Vorig jaar begon het schadebedrag door phishing weer te stijgen, nadat het jarenlang juist was afgenomen. In 2018 was zelfs sprake van bijna een verviervoudiging.