NOS NieuwsAangepast

'Staatssecretaris Snel misleidt Kamer in toeslagenaffaire'

Staatssecretaris Snel van Financiën weet al geruime tijd dat het aantal gedupeerden in de toeslagenaffaire veel groter is dan hij heeft toegegeven. Dat concluderen RTL Nieuws en Trouw uit vertrouwelijke rapporten waar ze over beschikken. Snel zou de bewuste stukken al langer kennen en achterhouden voor de Tweede Kamer; die vraagt er sinds anderhalf jaar om.

De toeslagenaffaire draait om het onrechtmatig stopzetten van toeslag voor kinderopvang. Honderden ouders werden ten onrechte bestempeld als fraudeur en gesommeerd om soms tienduizenden euro's terug te betalen. De commissie-Donner, die de gang van zaken onderzocht, concludeerde al dat de fraude-aanpak was doorgeslagen en dat daarmee veel leed is aangericht.

RTL Nieuws en Trouw beschikken nu over vertrouwelijke evaluaties uit 2015 van fraudezaken van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), de eenheid die centraal staat in de affaire. De evaluaties zouden bevestigen dat de fraudebestrijding was ontspoord. Ook zou erin staan dat het aantal ouders dat bezwaar maakte tegen beslissingen van de Belastingdienst opvallend hoog was; een signaal dat er mogelijk iets niet klopte.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat het bestaan van de stukken wel degelijk aan de Tweede Kamer is gemeld. Hij wijst erop dat er nog onderzoek wordt gedaan naar 170 zaken die door het CAF zijn behandeld. De bedoeling is dat mensen bij wie het niet goed is gegaan een tegemoetkoming krijgen. Het onderzoek moet aan het eind van het jaar klaar zijn.

'Geen externe signalen'

Staatssecretaris Snel zei eerder dat hij fouten in andere zaken die door het CAF zijn behandeld niet kon uitsluiten. De zaak kwam aan het rollen door het stopzetten van toeslagen bij een Eindhovens gastouderbureau, waar 300 ouders slachtoffer werden.

Kamerleden vinden dat Snel duidelijkheid moet geven, zeggen ze tegenover RTL en Trouw: de coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PvdA en SP willen nog deze week opheldering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl