NOS Nieuws

Marokkaanse rapper L'Gnawi krijgt jaar gevangenisstraf

De Marokkaanse rapper L'Gnawi is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het beledigen en bedreigen van de politie. De rapper, die in werkelijkheid Mohamed Gnawi heet, werd begin deze maand opgepakt vlak nadat hij een videoclip had gepubliceerd met kritiek op de Marokkaanse regering.

De advocaat van de politie is tevreden over het vonnis, maar aanhangers van de rapper zijn woedend:

Marokkaanse rapper L'Gnawi krijgt jaar gevangenisstraf

In het nummer Aâcha Chaâb, wat 'leve het volk' betekent, rapt Gnawi dat de regering mensen volstopt met drugs, zodat ze niet in opstand komen. Ook zingt hij dat Marokko in 2020 een leeg land wordt, omdat iedereen vertrekt en dat de koning "iedereen voor de gek houdt".

Veel Marokkanen denken dat Gnawi is vervolgd vanwege de kritische video, maar de autoriteiten zeggen dat het om een incident met de politie gaat. Een week voordat de rapper de videoclip publiceerde eindigde een avondje uit met vrienden in een confrontatie met agenten. Daarna plaatste hij een filmpje op internet waarin hij, met zijn hoofd nog onder het bloed, de politie beledigde.

Schandalige aanval

Aanhangers van Gnawi geloven de lezing van de Marokkaanse autoriteiten niet. Steunbetuigingen aan zijn adres stromen binnen. Ook de rappers met wie hij de videoclip maakte, spreken zich uit. Een van hen zou hebben gezegd uit protest te stoppen met rappen.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een 'schandalige aanval op de vrijheid van meningsuiting'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl