NOS Nieuws

Marokkaanse rapper L'Gnawi opgepakt na kritisch nummer

De Marokkaanse rapper Mohamed Gnawi is opgepakt, twee dagen nadat een video was verschenen waarin hij zich kritisch uitlaat over de Marokkaanse regering.

In het nummer Aâcha Chaâb, dat 'leve het volk' betekent, rapt Gnawi onder meer dat de regering mensen "volstopt met drugs", zodat ze niet in opstand komen. Ook zingt hij dat Marokko in 2020 een "leeg land wordt", omdat iedereen vertrekt en dat de koning "iedereen voor de gek houdt". De video is sinds vrijdag meer dan 6 miljoen keer bekeken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De rapper met de artiestennaam L'Gnawi werd vrijdag opgepakt, officieel vanwege het beledigen van de politie, wat hij in een eerdere video deed. Maar volgens veel Marokkanen heeft het te maken met zijn meest recente nummer.

"Iedereen vindt het wel erg toevallig dat hij twee dagen na dat liedje is opgepakt", zegt correspondent Samira Jadir. "Hij was al in het vizier van de politie. Ik denk dat ze sowieso al van plan waren om hem op te pakken, maar alleen een goede gelegenheid zochten."

Jadir denkt dat de vele views mee hebben gespeeld. "Je kan best veel zeggen in Marokko, maar zodra de autoriteiten zien dat je veel gevolgd wordt", ben je in hun ogen een gevaar voor de samenleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl