ANP
NOS Nieuws

Justitie eist 100 uur werkstraf tegen Marco Kroon

Tegen majoor Marco Kroon is voor de militaire rechtbank in Arnhem een werkstraf van 100 uur geëist voor "schennis van de eerbaarheid en mishandeling van politieagenten". Ook wil justitie dat hij een schadevergoeding betaalt aan de agenten die hem aanhielden.

Volgens het Openbaar Ministerie misdroeg de drager van de Militaire Willems-Orde zich nadat hij in Den Bosch door agenten was aangesproken en bekeurd vanwege wildplassen. Hij zou daarna onder meer een kopstoot hebben uitgedeeld aan een agent.

Het gebeurde op 3 maart, tijdens het carnaval in Den Bosch. Wegens wildplassen gaf de politie de in een kikkerpak uitgedoste Kroon een bekeuring. Volgens het OM dreigde Kroon toen dat hij opnieuw tegen een afzethek zou plassen. Toen hem werd gevraagd weg te gaan bij het hek, maakte de militair "zwaaiende bewegingen met zijn geslachtsdeel in de richting van de agenten".

De majoor is vervolgens aangehouden en geboeid, zegt het OM. Hij zou toen zijn gaan liggen en weg hebben willen lopen. Toen hij daarom tegen een hek werd gezet gaf hij volgens justitie een agent een kopstoot.

Een agent heeft ook verklaard dat Kroon zijn middelvinger opstak, maar daarvoor ziet het OM te weinig bewijs.

Het OM heeft beelden vrijgegeven van de mogelijke kopstoot:

Het OM geeft beelden mogelijke kopstoot Marco Kroon vrij

Kroon vertelde tijdens de behandeling van de zaak dat hij dronken was en dat hij zich kinderachtig heeft gedragen. "Alcohol in de man, wijsheid uit de pan", zei hij tegen de rechtbank.

Kroon ontkent dat hij een kopstoot heeft uitgedeeld. Ook zegt hij zich niet te kunnen herinneren dat hij zijn middelvinger heeft opgestoken. "Zoiets doe ik niet. Ik ben militair en zou nooit een agent beledigen."

Volgens Kroon werd hij door de agenten herkend en was de arrestatie puur persoonlijk. De handboeien deden erg veel pijn en uit een reflex heeft hij toen een beweging met zijn hoofd gemaakt. Van een kopstoot was volgens Kroon absoluut geen sprake. "Als ik echt een kopstoot zou hebben gegeven, dan had die meneer echt schade gehad."

Hij heeft aangifte tegen de drie agenten gedaan omdat hij bij de arrestatie blijvend letsel aan zijn pink heeft opgelopen.

Beelden

Tijdens de behandeling van de zaak werden beelden getoond van het incident. Op de beelden, die zijn gemaakt met de bodycam van een van de agenten, is te zien dat Kroon bewegingen maakt met zijn hoofd. Hij wordt daarna door agenten tegen een hek geduwd.

Volgens de officier van justitie moet de zaak tegen Marco Kroon door de rechtbank behandeld worden als elke andere zaak tegen een wildplasser. Maar de officier zei ook dat Kroon een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen. Justitie vindt dat op de beelden duidelijk is te zien dat Kroon een kopstoot uitdeelt.

De zaak werd in juli doorverwezen naar de meervoudige meervoudige militaire kamer. Volgens advocaat Knoops was de zaak tegen zijn cliënt Marco Kroon te complex om behandeld te worden door de politierechter. "Het gaat niet meer om een gewone wildplaszaak, maar om de integriteit van majoor Kroon", zei de advocaat toen.

Marco Kroon is voorlopig geschorst door Defensie. Als de militaire rechtbank de strafeis van justitie overneemt, raakt hij zijn baan waarschijnlijk definitief kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl