NOS Nieuws

Iraakse anti-terreureenheid gehackt, vals bericht over staatsgreep

Een bericht op het Twitteraccount van de Iraakse anti-terreureenheid ICTS heeft aan het begin van de nacht tot verwarring geleid. In de tweet werd gemeld dat de speciale eenheid een staatsgreep uitvoerde tegen de "onwettige regering in antwoord op de eisen van de Iraakse bevolking".

In Irak wordt sinds begin oktober gedemonstreerd tegen de regering. Maar al snel bleek: het bericht over de coup was nep.

Gealarmeerde journalisten die contact zochten met de speciale eenheid in Bagdad, kregen te horen dat er sprake was van een hack. "Voordat ik 'hallo' kon zeggen, zei de andere kant 'het account is gehackt'", twittert een verslaggever van The Washington Post in Bagdad.

Op Facebook, waar het bericht over de coup ook was gedeeld, had de anti-terreureenheid snel de controle terug. Op Twitter circuleerde het bericht uren later nog steeds.

Corruptie en werkloosheid

Irakezen gaan al weken de straat op om te demonstreren tegen corruptie, werkloosheid en het gebrek aan toekomstperspectief. De betogingen lopen geregeld uit op confrontaties met leger en politie, die daarbij hard optreden. Sinds het begin van de protesten zijn al zeker 350 mensen om het leven gekomen.

Correspondent Marcel van der Steen was dit weekend in Bagdad. Hij maakte daar deze bijzondere reportage:

Reportage: Wat drijft de demonstranten in Irak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl