De entree van de Russische sporters onder neutrale vlag bij de Olympische Spelen van Pyeongchang van 2018 AFP

De deelname van Russische sporters aan de Olympische Spelen in Tokio staat op de tocht. Een onderzoekscommissie van het WADA, het mondiale antidopingbureau, heeft geadviseerd om de Russische antidopingautoriteit Rusada te schorsen. Dat zou kunnen leiden tot een algehele uitsluiting van Russische sporters op de Spelen van volgend jaar.

De onderzoekscommissie komt tot zijn negatieve advies omdat Rusada zou hebben geknoeid met stalen en data uit een omstreden dopinglaboratorium in Moskou. Pas na veel tegenwerking waren de onderzoeksgegevens vrijgegeven.

Het WADA bespreekt het rapport van de onderzoekscommissie op 9 december in Parijs. Wordt het advies van de commissie opgevolgd, dan wordt een proces in werking gesteld dat kan leiden tot uitsluiting van alle Russische sporters in Tokio.

Onregelmatigheden in data

De commissie van het WADA onderzocht de afgelopen tijd onregelmatigheden die waren aangetroffen in de vrijgegeven data uit het dopinglab. Het afstaan van de database, met daarin de resultaten van duizenden controles van Russische atleten, was een van de voorwaarden geweest waarop de eerdere schorsing van het Rusada in 2018 was opgeheven.

De Russische antidopingautoriteit werd in 2015 al geschorst nadat was gebleken dat er, al in de aanloop naar de Winterspelen van Sotsji in 2014, door Russische atleten op grote schaal doping was gebruikt, gefaciliteerd door de staat.

Dat leidde tot de uitsluiting van zo'n honderd Russische sporters bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Aan de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang mochten alleen 168 Russen meedoen die hadden bewezen schoon te zijn. Zij kwamen vervolgens in actie onder een neutrale vlag.

Bach geen voorstander van algehele uitsluiting

Mocht het WADA nu op 9 december besluiten het advies van de eigen onderzoekscommissie inderdaad op te volgen en Rusada te schorsen, dan moet het Internationaal Olympisch Comité daar volgens de regels in meegaan. Maar IOC-voorzitter Thomas Bach zei eerder deze week dat hij geen voorstander is van een schorsing van alle Russen in Tokio.

Joeri Ganoes, de directeur van Rusada, zei vorige maand te vrezen voor een nieuwe schorsing van Russische sporters. "Ik zie niet in hoe we overtuigend kunnen antwoorden op het bewijs dat ik heb gezien en de vragen die erover zijn gesteld", zei hij in een interview met de NOS.

Hangt Russische sporters weer lange uitsluiting boven het hoofd?

STER reclame