Craig Reedie, voorzitter van het WADA EPA

WADA ontvangt alsnog data uit Russisch dopinglaboratorium

time icon Aangepast

Rusland lijkt op de valreep nieuwe sancties van het wereldantidopingbureau WADA te ontlopen. Het Russische dopinglaboratorium in Moskou heeft de data waarom het WADA had gevraagd, zoals urinestalen, alsnog afgeleverd.

"Dit is een belangrijke doorbraak richting schone sport", reageert WADA-voorzitter Craig Reedie. "De impasse rond de toegang tot het voormalige Russische laboratorium is doorbroken en dat is erg goed nieuws."

Ook Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse dopingautoriteit, is content met de ontwikkeling. "Eindelijk is Rusland met de gegevens over de brug gekomen", stelt hij.

Ram over Russische gegevens: 'Eindelijk, dit is een belangrijke stap'

Herman Ram in Langs de Lijn En Omstreken over de gegevens vanuit Rusland voor het WADA.

"Nu is de vraag: is dit echt waarom we gevraagd hebben?", blijft hij wel voorzichtig. "Kloppen de gegevens en zijn ze volledig? Voordat daar antwoorden op zijn gevonden, zullen we maanden verder zijn. Het is een enorme database."

Herman Ram ANP

Volgens Ram zijn er drie scenario's denkbaar. Als de gegevens kloppen, is er niets aan de hand. Maar als ermee gemanipuleerd is, zijn volgens Ram "de rapen gaar".

Het derde scenario: de data kloppen, maar er blijken bijvoorbeeld nieuwe dopingzaken uit voort te vloeien.

Deadline

Rusland moest voor 1 januari 2019 de gegevens van dopingtesten beschikbaar stellen, zo was afgesproken in september vorig jaar nadat de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada was opgeheven. De Russen lieten die deadline echter verlopen.

Diverse nationale dopingagentschappen, waaronder die in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, riepen vervolgens op om het Rusada opnieuw een schorsing op te leggen. Het WADA verklaarde daarop na te zullen denken over nieuwe sancties. Die lijken nu dus niet nodig te zijn, maar daarover zal het WADA dinsdag een besluit nemen.

Staatsgestuurd dopinggebruik

Het Russische antidopingbureau Rusada werd in 2015 geschorst vanwege betrokkenheid bij grootscheeps en door de staat gefaciliteerd dopinggebruik. Als gevolg daarvan waren Russische atleten niet welkom op diverse sportevenementen, waaronder de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

STER Reclame