Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit ANP

Een groep van zestien nationale dopingagentschappen, waaronder de Nederlandse dopingautoriteit, wil dat Rusland direct weer geschorst wordt voor het niet op tijd aanleveren van dopinggegevens. Op 31 december verliep de deadline.

De zestien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, vinden het onacceptabel dat het Russische nationale dopingbureau Rusada zich ondanks toezeggingen niet heeft gehouden aan afspraken met het WADA.

De landen willen dan ook dat Rusland per direct weer geschorst wordt. "Na meer dan drie jaar van herziening, besluiteloosheid en compromissen over het ergste dopingschandaal in de geschiedenis van de sport, is het tijd om aan te tonen dat geen individu en geen natie is vrijgesteld van het naleven van de World Anti-Doping Code", laten de landen in een verklaring weten.

'Belachelijk en gênant voor iedereen die strijdt voor schone sport' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dopinggebruik

Drie jaar geleden bleek dat Rusada betrokken was bij door de staat gefaciliteerd dopinggebruik. Daarop werd het dopingbureau geschorst en waren Russische atleten niet welkom op tal van sportevenementen, waaronder de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Afgelopen september nam het WADA een omstreden besluit door de schorsing op te heffen. Voorwaarde daarbij was dat Rusland voor het eind van het jaar de gegevens uit het laboratorium moest overleggen, maar die gegevens werden dus niet overhandigd. Het gaat onder meer om urinestalen, waarmee Russische dopingzondaars alsnog door de mand kunnen vallen.

STER reclame